İçinde emülgatörler olanı yemek günah mı?
- Bazı gıdaların terkibinde emülgatörler var, yemek günah mı?
Değerli kardeşimiz,
Üretiminde kullanılan malzeme helal ise, tüketimi de helaldir; içeriğinde kullanılan malzeme haram ise, tüketimi de haramdır.
Emülgatörler, gıda endüstrisinde oldukça yaygın kullanılan ve bulundukları ortamda sıvı karışımların yüzey davranışlarını etkileyen katkı maddeleridir. Yüzey aktif maddeler olarak da adlandırılan bu maddeler, birbiriyle karışmayan ve iki ayrı faz oluşturan (su-yağ gibi) sistemlerin karışmasını sağlamak, yüzey gerilimini düşürmek ve emülsiyonun stabilitesini arttırmak amacıyla kullanılmaktadır.
Emülgatör olarak kullanılan monogliseritler, digliseritler, polisorbatlar ve diğer kimyasallar, helal veya haram kaynaklı olabilmektedir. Bu sebeple bazı firmalar kullandıkları bitkisel kaynaklı emülgatörleri etiketlerinde belirtmeye başlamışlardır.
Bitkisel kaynaklı ve helal kesimle elde edilen hayvanlardan yapılan emülgatörler helaldir.(1) Haram kaynaklı olan emülgatörler ise helal değildir.
Müslüman; yiyeceğin ve içeceğin içeriğine dikkat etmeli ve mutlaka helal katkı maddelerinden üretildiği konusunda emin olmalıdır. Üzerinde helal olduğuna dair bir açıklama yoksa, her gıdanın, yiyeceğin veya içeceğin mutlaka içeriğinin ve üreten-satan firmanın güvenli olup olmadığına göre karar vermeli, şüpheli durumlarda ise sakınmanın esas olduğunu unutmamalıdır.
"Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de ırzını da korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir."(2)
Kaynaklar:
1) H. Özdemir, Et ürünlerinde Kullanılan Emülgatörlerin Etkileri ve Yararları. Gıda, 24(5), 355-361.1999; Chaudry, M. M., Jackson, M. A., Hussaini, M. M. & Riaz, M. N. (2000). Hala lindustrial production standards. Illinois: J&M Food Products Company, 1-15; Zeynep Saliha Güneş-Hasan Yetim, Helal Gıda Üretimi ve Tüketimi, Akademik Perspektif Derneği, 2020.
2) Buharî, İman 39, Büyû 2; Müslim, Müsakat 107, (1599); Ebu Davud, Büyû 3, (3329, 3330); Tirmizî, Büyû 1, (1205); Nesâî, Büyû 2, (7, 241).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tanrı ismi içeren yiyecekler helal mi?
- Milföy helal mi?
- Nimetin asıl lezzeti nedir?
- Nimetlere hamd ve şükür nasıl olur?
- Rennet enzimi peynirde veya başka ürünlerde caiz mi?
- Noodle caiz mi, namaza engel olur mu?
- Yosun yemek caiz mi?
- Gündelik hayatımıza yön verecek en önemli hadisler nelerdir?
- Almanya’da bebeklerimize et içeren hazır mamaları verebilir miyiz?
- Şüpheli şeylerden kaçınmakla ilgili hadisi açıklar mısınız? "Helal belli haram da bellidir. İkisi arasında da şüpheli şeyler vardır ki, çok kimse onları bilmez. Şüpheli şeylerden her kim sakınırsa, dinini ve ırzını kurtarmış olur. Her kim şüpheli..."