Musibetler büyük günahlara da kefaret olur mu?
- Başımıza gelen musibetler büyük günahlara da kefaret olur mu?
- Musibetlerin sadece küçük günahlara kefaret olacağına büyük günahlara kefaret olmayacağına dair bir yazı okudum bu ne kadar doğrudur?
Değerli kardeşimiz,
“Bir Müslümana herhangi bir musibet, bir sıkıntı, bir keder, bir üzüntü, bir eziyet, bir gam dokunursa, hatta kendisine bir diken bile batarsa, mutlaka Allah bunları onun günahlarına kefaret yapar.” (Buharî, Marda,1; Müslim, Bir, 52)
Bu hadisin zahirine göre, musibetler küçük-büyük bütün günahlara kefaret olur. Ancak değişik ayet ve hadislerden yola çıkan âlimlerin çoğunluğuna göre, burada söz konusu olan yalnız küçük günahlardır. (bk. İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 10/108).
Genellikle büyük günahların affı samimi tövbe ve istiğfar etmeye, farz ve vacip ibadetlerin kazasına, kul hakkını ilgilendiriyorsa onlarla helalleşmeye bağlı olduğu bildirilmiştir. “Allah’ın borcu ödenmeye daha layıktır.” (ibn Hacer,4/65) hadis-i şerifinden bunu anlamışlardır.
- Bu konuda imam Bulkini gibi bazı âlimlere göre, büyük ve küçük günahlar konusunda insanların hâli beş kısma ayrılır:
a) Ne büyük ne de küçük günahlara bulaşmamış (veya bir vesile ile günahları affedilmiş) kimseler. Bunların başına gelen musibetler, onların derecelerinin yükselmesine vesile olur.
b) Yalnız küçük günaha bulaşmış, fakat onda da ısrar etmemiş olan kimseler. Bunların başına gelen musibet ve sıkıntılar -kesin olarak- bu günahlarına kefaret olur.
c) Küçük günahta ısrar eden kimseler. Bunların başına gelen musibetler, “küçük günahlarda ısrar etmek onları büyük yapar” kanaatinde olanlara göre, bu sıkıntılar günahlarına kefaret olmaz.
(Ancak bu musibetlerin bir karşılığı olduğuna göre, ısrardan doğan büyük günahlar hariç, asıl küçük günahlar kısmına kefaret olması adaletin muktezası olarak görünüyor.)
d) Tek bir büyük günah ile birlikte birçok küçük günah işleyen kimseler. (Burada bir yorum yapılmamıştır. Ancak genel prensiplere göre, musibet ve sıkıntılar bu kimseler hakkında ilgili büyük günah dışındaki küçük günahlara kefaret olur).
e) Hem küçük hem büyük günahları işleyen kimseler.
(Bu konuda İmam Bulkini’den farklı düşünüyor ve diyoruz ki:
Bu kimseler için musibetler büyük günahlara kefaret olmasa da küçük günahlara kefaret olur. Çünkü âlimlerin kabul ettiği prensipler bunu gerektirir). (bk. İbn Hacer, 10/104-105)
Özetle, Allah rahmetiyle ve lütfuyla elbette dilediği kimse için bütün günahlarını bağışlar, ancak âlimler, ayetlerden ve hadislerden, musibetlerin genellikle küçük günahlara kefaret olduğunu anlamışlardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yanarak ölenin çektikleri kefaret olur mu?
- Aile içinde çekilen sıkıntılar günahlara kefaret olur mu?
- Bela ve musibetler Müslümanların başına mı gelir?
- Musibetlerin sebebi günahlarım, düşüncesi doğru mu?
- Bela ve musibete uğramayan insanlar, uğrayanlara göre daha mı şanssızdır?
- Kur’an’da "Başınıza gelen musibetler kendi nefsinizden" mealindeki ayet ile "Musibetler en çok peygamberlere ve velilere gelir" anlamındaki hadisi nasıl anlamalıyız?
- Musibetlerin günahlara kefaret olduğu söyleniyor. Peki musibetlerde masum ve günahsız insanlar da zarar görebiliyor; bunu nasıl açıklarsınız?
- Bela ve musibet, inancın büyüklüğü ölçüsünde mi uğrar?
- Bebeklerin başına gelen musibetler nedendir?
- Hadis-i şeriflere göre Müslümana bela ve musibetlerin gelmesi ve uğursuzluk sebebi nedir?