Kırk gün ilim sohbetinde bulunmayanın kalbi kararır, sözü hadis mi?

Tarih: 13.09.2022 - 14:18 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Kırk gün içinde bir ilim sohbetinde bulunmayan kimsenin kalbi kararır. Büyük günah işlemeye başlar; çünkü ilim kalbe hayat verir. İlimsiz ibadet olmaz." (İmam Rabbani, Mektubat)
- İmam Rabbani’nin eserinde bu hadis var mı?
- Hadisinin kaynağı ve sıhhat derecesi nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu anlamda bir hadis rivayeti bulamadık.

Sorudaki bilgi, İmam Rabbani hazretlerinin Mektubat isimli eserinin 59. Mektubun tercümesinden alınmış. Ancak, Mektubat’ın Arapçasının 59. Mektubunda bu anlamda bir hadis yoktur. Bu eseri tercüme eden, parantez içinde bazı açıklamalar yapmış. Bu açıklama içinde şöyle bir rivayetten de söz eder:

“Emîr-ül-müminîn Alî radıyallahü anh vasıyyetlerinden birinde diyor ki, Resulullah’tan sallallahü aleyhi ve sellem işittim. Buyurdu ki, kırk gün içinde bir alim meclisinde bulunmayan bir kimsenin kalbi kararır. Büyük günah işlemeğe başlar. Çünkü ilim kalbe hayat verir. İlimsiz ibadet olmaz. İlimsiz yapılan ibadetin faydası olmaz.”

Demek ki, ilgili açıklama mütercime aittir.

Tekrar ifade edelim ki, bakabildiğimiz kaynaklarda bu anlamda bir hadis bulamadık.

İlim ve ilim meclisinin faziletiyle ilgili birçok hadis vardır. Onlardan biri şöyledir:

“Bir gün Rasulullah (asm), huzurunda ashabı olduğu halde Mescid’inde otururken karşıdan üç kişi geldi. İkisi Allah Rasulüne doğru yöneldi, birisi de başka tarafa gitti. Bu iki kişi Peygamber Efendimizin huzurunda durup selam verdiler. Bunların biri halkada bir aralık bularak oracıkta oturdu. Diğeri ise cemaatin arkasında oturdu. Üçüncüye gelince o da arkasını dönüp savuştu. Rasûlullah (asm) sözünü bitirince şöyle buyurdular:

"İsterseniz bu üç kişinin halini size haber vereyim. İçlerinden biri Allah’a sığındı, Allah da onu barındırdı. Diğeri (sıkıntı vermekten) utandı, Allah da ondan haya etti. Öteki ise (bu meclisten) yüz çevirdi, Allah da ondan yüz çevirdi.” (Buhari, İlim, 8; Müslim, Selam, 4)

İmam Nevevî, bu hadisi şöyle yorumlar:

Alimin mescitte veya başka bir yerde herkesin görebileceği bir yerde oturması müstehaptır. Mescitte ilim ve zikir halkaları oluşturmak caizdir. Bu ilim ve zikir halkalarına katılmak müstehap olup bu mekanlardan özür olmaksızın ayrılmak mekruh görülmüştür. (bk. Şerhu Müslim, ilgili hadisin şerhi)

İlave bilgi için tıklayınız:

İlimle ilgili hadisler nelerdir?

Zikir halkaları cennet bahçeleri mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun