Ter, gözyaşı, sümük, vücut dışındaki yağlar necis mi, yemek haram mı?
1) Ter, gözyaşı, sümük, (bilmiyorum böyle bir şey var mı ama vücut dışındaki yağlar) yemek haram mıdır?
2) Herhangi bir yere (mesela koltuk) necaset bulaşsa ve bu kurusa sonra da eli o kuruyan yere değdirse eline necaset değer mi? Eli kirli olur mu? Bu elle yemek yiyebilir mi? Gene o koltuğun necasetli yerini bilmiyorsa koltuğa dokunduktan sonra o elle yemek yiyebilir mi?
3) Bir suya dışkı düşse o suyun hepsi pis mi olur? Suyun dışkı gelmemiş yeri üzerimize sıçrarsa bile kıyafet pis mi olur?
Değerli kardeşimiz,
1. “Ter, gözyaşı, sümük, vücut dışındaki yağlar necis mi, yemek haram mı?” diyorsunuz; bunların hiçbiri necis değil, ama yemek söz konusu olmaz; mesela sümüğü yemek mekruhtur.
2. Necaset kuruyunca ona elin değmesi ile mesela namaza mani olan necaset bulaşmaz. Ancak elini yıkamadan yemenin sağlığa zararlı olma ihtimali vardır; bu sebeple elleri yıkamak gerekir, yıkamadan yemek mekruh olur.
3. İlmihal kitaplarında suların hükmü açık ve genişçe yazılıdır. Bu nedenle bir ilmihal kitabı okunmasını önemle tavsiye ederiz.
“Çok” denilen suya necaset karışsa bile rengini veya tadını yahut da kokusunu necaset değiştirmedikçe bu su, dini temizlik bakımından pis olmaz, ancak sağlık yönünden tahlil edilmesi ve mikroplu ise içilmemesi, kullanılmaması gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Nimetin asıl lezzeti nedir?
- Nimetlere hamd ve şükür nasıl olur?
- Sümük, balgam, tırnak ve tırnak eti yemek haram mıdır?
- Müslüman olmayanın eli değerse üzüm haram mı olur?
- Ehliyetsiz araba kullanmak günah mıdır?
- Cuma vaktinde namaza gitmeyip yemek yersek yediğimiz yemek haram olur mu?
- Patolojik ve sitolojik işlem gören lamlar necis mi?
- Şırdan ve mumbar yemek caiz mi?
- Haram kazançtan alınan hediyeleri yersek nasıl telafi edelim?
- Yumurtanın içindeki kırmızı kan lekeleri yenir mi?