Daireyi komşuya satmayan sorumlu olur mu?
- Ölmüş babasının dairesini satmak isteyen kişi daireyi annemi ve babamı sevdiğinden ve apartmana uyum sağlayacaklarından dolay onlara satmak istiyor. Fakat apartman yönergesine göre satın alma önceliği o apartmanın sakinlerine verilmesi gerek. 2-3 apartman sakini ilgilendi fakat satıcı onları bir şekilde yalan söyleyerek başından saldı. Eğer sorun çıkartılarsa fiyatını yalandan yükseltirim veya satmıyorum deyip ileride yine düşük fiyata size satarım dedi. Hatta bu fikri ben de bir şekilde ona sundum ve destekledim.
- Böyle bir durum kul hakkına girer mi?
- Yani o apartman sakinlerini hakki yenmiş olur mu?
- Eğer kul hakkı ise, bu fikri veren kişi de bu günaha ortak mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Şufa / ön alım hakkı İslam’da tanınmış olan bir haktır. Bir gayrimenkule ortak veya komşu olan kişilerin, gayrimenkulün bedelli olarak el değiştirmesi durumunda, şufa hakkına istinaden aynı bedelle öncelikli alım hakkı bulunmaktadır.
Şufa ile ilgili hükümler kısaca şu şekildedir:
Şufa hakkı ancak gayrimenkulde olur. Çok ortaklı bir gayrimenkulün hisselerinden birinin satılması halinde diğer ortakların şufa (ön alım) hakkı doğar. Bu satımın gerçekleşmesi sırasında, satanın diğer ortaklara durumu bildirmesi uygun olur. Bildirmediği takdirde şufa hakkına sahip olan kimsenin durumdan haberdar olması halinde (mülkün satılmasına engel olamaz, ancak aynı satış fiyatı üzerinden) satın alma talebini ilgiliye derhal bildirmesi gerekir.
Şufa hakkının olabilmesi için gayrimenkulün, mal cinsinden bir bedel karşılığında satılması gerekir. Hibe, sadaka durumunda şufa hakkı olmadığı gibi mal olmayan bir bedel karşılığında satıldığı zaman da olmaz.
Şufa hakkına konu olan gayrimenkule birden fazla ortak varsa, şufa hakkı ortaklar arasında eşit olur. Hisse oranlarının farklı olması durumu değiştirmez.
Dolayısıyla çeşitli illegal yollarla, şufa hakkına sahip kişileri devre dışı bırakmaya çalışmak caiz değildir. Müslümanın her durumda doğruyu söylemesi ve yalan beyanda bulunmaması gerekir.
Soruda ifade edilen durumda da bir yalan / aldatma ve kul hakkına girme söz konusudur. Bu haktan, yalan söyleyen ve yalanı tasdik eden herkes sorumludur.
Bu konuda eğer yapıldıysa yanlışlar düzeltilmeli, hak sahibinden özür dileyip helalleşmeli ayrıca pişmanlık duyup Allah’tan af ve mağfiret dilenmelidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- ŞUF'A (Şufa).
- HAKKU'Ş-ŞUF'A (Şufa Hakkı).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet