İnsanın misafir olması ne demektir?

Tarih: 29.04.2020 - 15:01 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsan bir misafir, dünya ise bir misafirhanedir. Her misafirhanenin bir talimatı ve yol gösterici ve tanıtıcı bir memuru olduğu gibi, şu dünya misafirhanesinin de, talimatnamesi Semavî kitaplar, rehberi de peygamberlerdir. Bunların sonuncusu da Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed Aleyhisselatü vesselamdır.

Misafir olan kimse, ev sahibinin rızası dairesinde hareket etmekle mükelleftir. Onun rızası haricinde tasarruf yapamaz. İsraf edemez, başkasına ikrâm edemez, sofradan kaldırıp başkasına sadaka veremez, dökemez.

Mülk tamamen Allah’ındır. İnsan da O’nun mülküdür. Yani, insanın vücudu, maddî ve manevî duyguları; göz, kulak, akıl v.s. gibi. Bunlar ona emaneten verilmiştir (Nursi, B.S. Şuâlar. s. 213.).

Devlet tarafından bir askere emaneten verilen teçhizat gibi, insan da bu duygu ve hissiyatlarla donatılmıştır. Nasıl bir asker ona emanet edilenleri, istediği gibi kullanamazsa, insan da kendisine Allah tarafından verilen âzâ ve duyguları istediği şekilde kullanamaz.

İnsan Cenâb-ı Hakk’ın emaneten verdiği hayata intihar ile son veremez, gözünü çıkaramaz ve manen gözü kör etmek demek olan gözü verenin rızası hâricinde harama sarf edemez. Kulağı, dili ve bunlar gibi cihazâtı harama sarf etmekle mânen öldüremez.

— Göz benim değil mi? İstediğime bakarım.

— Kulak benim değil mi? İstediğimi dinlerim.

— Ağız benim değil mi? İstediğimi konuşurum, diyemez. Çünkü bütün azalarımız bize Allah’ın emanetidir. Biz bu emanetleri emanet eden, hakiki sahibi olan Rabbimizin izni dışında kullanırsak manen öldürmüş oluruz.

Yine hayvanlar, insanlara Allah’ın birer emanetidir. Bu emanetlere de gereken hassasiyet gösterilmelidir. Mesela insan, eti yenilmeyen hayvana lüzumsuz eziyet edemez, öldüremez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun