İmam Rabbani, Allah zaman ve mekandan münezzehtir, demiş midir?
- İmamı Rabbaninin "Allah her yerde hazır ve nazırdır fakat mekandan münezzehtir" hakikatine iman ediyorum, fakat isbat edecek misal veremiyorum" demiş midir, kaynağı ile izah eder misiniz?
Değerli kardeşimiz,
- İmamı Rabbani'nin "Allah her yerde hazır ve nazırdır, fakat mekandan münezzehtir." şeklindeki ifadesinin yerini tespit edemedik.
Ancak, bu düşünce Ehl-i sünnetin akidesidir. Çok iyi bilinen bu konuyu yine de kısaca şöyle açıklayabiliriz:
- Allah’ın Zat-ı akdesi gibi sıfatları ve isimleri de zamandan ve mekandan münezzehdir. Çünkü zaman ve mekân yokken Allah’ın sıfatları ve isimleri de Zat-ı Akdesi gibi ezeli olarak vardı.
“Allah vardı, onunla birlikte hiçbir şey yoktu.”(Kenzu’l-Ummal, h. No: 29850)
mealindeki hadisten anlaşılacağı üzere, yer ve göklerin, cennet ve cehennemin de içinde bulunduğu yaratılmışlık dairesinde yer alan varlıktan hiçbir eser yokken Allah vardı. Ehl-i sünnetin bu konudaki akidesi de budur.
Allah, göklerin ve yerin olmadığı vakitte neredeyse yine oradadır; orada ne zaman ve ne de mekân vardır. Demek ki, Allah zaman ve mekândan münezzehtir.
- Allah ilim ve kudret sıfatlarıyla her yerde hazır ve nazırdır. Yoksa, kendi Zat-ı Akdesiyle hiçbir yerde değildir, çünkü, Allah zaman ve mekândan münezzehtir. Çünkü, zaman ve mekân yok iken de o vardı.
Allah’ın Zat-ı Akdesini idrak edemediğiz gibi, onun ezelde nerede olduğunu da idrak edemeyiz. Ezelde nerede idiyse şimdi de oradadır. Orası zaman ve mekânın olmadığı vücup dairesidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
-
-
-
-
- ..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bazı Hristiyanların, tanrının Hz. İsa’nın içine girmesi veya ona hulul etmesi, tanrının mekândan münezzeh olmasına aykırı olmaz, anlayışını nasıl değerlendirirsiniz?
- “Allah’ın zatı alem-i şahadette değildir, bu alemde esmaları tecelli eder.” şeklindeki yorum doğru mudur? Allah’ın Zatî sıfatlarının diğer sıfatlarından mana olarak farkı nedir?
- Allah'ın sıfatları, isimleri ve fiilleri de zamandan ve mekandan münezzeh midir?
- Allah ezeli, zamandan ve mekândan münezzeh olduğu hâlde “Halim” isminin gereği olarak, hemen ceza vermeyip kullarının isyanlarına karşı zaman tanıması, Onun zamanla kayıtlı olduğunu göstermez mi?
- Bakara 144. ayet Allah'ın gökte olduğuna dair bir delil değil mi?
- İslam alimlerinin, Allah yarattığının dışındadır, diye bir ifadeleri var mı?
- Allah mekandan münezzeh midir? Bu konuda ayet var mıdır?
- Allah'ın gelmesi gibi ayetler neden tevil edilir?
- Allah sayar, düşünür ve hesap yapar mı?
- Allah'ın her yerde olduğunu ve arşa istiva ettiğini nasıl anlamalıyız?