Şafii mezhebine göre cuma namazından sonra öğle namazını da (yalnız veya cemaatle) kılmak farz mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Cuma günü, müminlerin bayramı olan şerefli bir gündür. Allah Taâla cumayı sadece Hz. Muhammed (asm)'in ümmetine has kılmıştır.
Allah Taala Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurur:
"Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz." (Cuma, 62/9-10)
Cuma namazı Mekke'de farz kılındı. Fakat Müslümanların sayısı ve gücü yeterli olmadığı için, Medine'ye hicret edildikten sonra kılınmaya başlandı.
Günümüzde cuma namazı kılacak Müslümanların bir yerde toplanması -özellikle şehir gibi yerlerde- mümkün olmadığından, birkaç camide cuma namazı kılınmaktadır. Bu nedenle hangi camide cuma tekbirinin önce getirildiği bilinmediği için, cuma namazından hemen sonra hepsinin öğlen namazlarını kılmaları gerekir.
Fakat sadece ihtiyaç için muhtelif yerlerde kılınmış olsaydı, hepsinin cumaları sahih olurdu. Tekbirlerinin birbirinden evvel veya sonra olması bir şey değiştirmezdi, o zaman ihtiyaten öğlen namazlarını eda etmek sünnet olurdu. Ama günümüzde ihtiyaç değil de âdete binaen bu farz eda edilmeye çalışılırken, bazı camilerde boş yer kalıyor, bazılarında ise hiç yer kalmıyor. Onun için Şafii mezhebine bağlı mümin kardeşlerimizin bu gibi durumlarda cuma namazları sahih olmadığı için öğlen namazlarını eda etmeleri gerekmektedir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Cuma namazından sonra zuhr-i âhir namazı kılınması gerekli midir, nasıl kılınır?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafiilerin cuma namazından sonra, cemaatle kıldıkları dört rekatlık namaz nedir?
- Elime geçen paralarla önce borçlarımı mı ödemeliyim yoksa adağımı mı yerine getirmeliyim?
- Osmanlı'daki "Cuma Selamlığı" nasıl oluyordu?
- Peygamberimizin yirmi dört saati, yani bir günü nasıldı, nasıl yaşardı?
- Şafiilerde cuma namazının hükmü ve Bediüzzaman'ın bir Şafii olarak, cuma namazına gitme meselesi hakkında bilgi verir misiniz?
- Cumayı kıldığın zaman, konuşmadan ya da dışarı çıkmadan hemen ardından bir başka namazı bitiştirme, anlamındaki hadisi açıklar mısınız?
- Cuma namazını mazeretleri dolayısıyla kılamayanlar, cemaatle öğle namazı kılabilirler mi? Kendi evimizde cuma kılamayanlarla cemaat yapsak...
- Şafii mezhebine göre, cuma namazından sonra öğle namazını kılmak gerekir mi?
- Cem edilerek kılınan namaz, tekrar kılınabilir mi?
- Şafi mezhebine göre Cuma namazı ile ilgili hükümler nelerdir?