Bazı yayınlarda Peygamberimiz'den bahsederken Muhammed bin Abdullah veya sadece Muhammed diye ifade edilmektedir. Böyle hitap etmek caiz midir, Peygamberimiz'e hitap etme adabı nasıl olmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Peygamber (a.s.) Efendimiz'e Hitap Etme Adabı:
"Peygamber'e (kendisiyle konuşurken) seslenmenizi, kendi aranızda birbirinize seslendiğiniz gibi saymayın..." (Nur, 24/63.)
Bu, hem Resûlullah'a (asm), hem de Ondan sonra Müslümanların başına geçen İslâm liderlerine nasıl hitap etmemizi öğretmektedir.
İslâmiyeti din olarak seçip Hz. Peygamberin (asm) meclisine ilk defa katılanlarla, içlerinde kin ve nifak tohumu bulunan münafıklardan çoğunun: "Ya Muhammed!", "Ya Ebâ'l-Kasım!" gibi isim veya künyesini anarak seslenmeleri, hem Resûlullah'ı (asm), hem de şuurlu mü'minleri üzmekteydi. Cenâb-ı Hak bunu bir saygısızlık ve nezaket dışı davranış olarak vasıflandırmakta ve Peygamber'e (asm), aynı zamanda İslâm büyüklerine saygı ifade eden sıfatlarla seslenilerek hitap edilmesini emretmektedir. O bakımdan ilâhî muradı idrâk eden mü'minler, daha çok "Ya Resûlullah!", "Ya Nebiyyallah!" gibi saygı ifade eden sözler kullanarak Peygamber (asm) Efendimize seslenirlerdi.
O bakımdan İslâm liderlerine de günün adabına, saygı kurallarına göre hitap etmek gerekmektedir. Zira edep ve terbiye, nezaket ve saygı Müslümanın şiarıdır. Hattâ Tabiînden Said b. Cübeyr ve Mücahid'in bu konuda şöyle tefsirde bulundukları rivayet edilmiştir:
"Ya Resûlallah; diye hitap ederken sesi rıfk ve lîn ölçüsünde tutun." Bilindiği gibi bu iki kelime nezaket havası içinde yumuşaklık ifade eder.
Cenâb-ı Hak konunun önemini belirtmek için bir de Hucurat Sûresinde Peygamber (asm)'in huzurunda konuşma adabını açıklayarak mü'minleri yeterince aydınlatmaktadır. Şöyle ki:
"Ey imân edenler! Allah ve peygamberinin huzurunda ileri geçmeyin. Allah'tan korkun. Şüphesiz ki Allah işitendir, bilendir. Ey imân edenler! Seslerinizi Peygamber'in sesinin üstüne (onu bastıracak şekilde) yükseltmeyin. Birbirinize yüksek sesle konuştuğunuz gibi, ona yüksek sesle hitap etmeyin. Sonra farkına varmayarak amelleriniz boşa gidebilir. Şüphesiz o kimseler ki Resûlullah'ın yanında seslerini kısarlar, işte onlar Allah'ın kalplerini takva ile denediği kimselerdir. Onlar için bol bağışlanma ve büyük karşılık vardır." (Hucurat, 49/1-3.)
(bk. Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 8/4268-4269.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- MEKKE'NİN FETHİ- I
- Mekke'nin fethi nasıl gerçekleşmiştir? (1)
- Efendimizin (asm) devesi hakkında bilgi verir misiniz?
- YEMEKLER SOFRA DÜZENİ VE ÇEŞİTLİ YİYECEKLER
- "Bir kimsenin ırkçılık yaptığını duyacak olursanız ona: 'Babanın bilmem nesini ısır.' deyiniz, bunu açık açık söyleyiniz." anlamına gelen hadis sahih midir?
- Peygamberimiz kendini över miydi?
- Peygamber Efendimizin Hz. Mariye yemininden bahseder misiniz?
- "Her deveyi mutlaka bir dişi deve doğurmuştur." hadisine göre Hz. Salih'in devesini nasıl değerlendirebiliriz?
- Hz. Muhammed'in doğduğu Arabistan nasıldı?
- HENDEK SAVAŞI