CELÎL
Cenâb-ı Allah'ın, Celâlet ve ululuk sahibi anlamına gelen güzel isimlerinden biri. Celâlet ve ululuk ancak Allah'a mahsustur. Her yerde, her zaman hazır ve nazır olan Allah'ın ilmi her şeyi kuşatır. Ululuk ve ikram sahibi manasını taşıyan "Zü'l Celâl-i ve'l-İkram" tabiri, "(ancak) azamet ve ikram sahibi olan Rabbi'nin zatı baki kalacaktır."(er-Rahman, 55/27) ve "Âzamet saltanat ve ikram sahibi Rabbi'nin adı ne yücedir." (55/28) şeklinde Kur'an'da güzel isimler arasında zikredilir. Hz. Peygamber, sahih kitaplarda nakledildiğine göre; Zü'l Celâl-i ve'l İkram diyerek Allah'a zikretmeye devam ve bunda sebat edilmesini, bu terkibin dualarda çokça söylenilmesini tavsiye etmiş ve bunun Allah katında en hayırlı ve en üstün bir amel olduğunu buyurmuşlardır. Yine o; "Her şeyin bir aynası vardır. Kalplerin aynası ise aziz ve celil olan Allah'ı zikirdir. " buyurmuşlardır.
Şâmil İA
BENZER SORULAR
- CELÂL
- ZÜL-CELÂLİ VEL-İKRAM
- Allah lafzından sonra, celle celalüh demekle ilgili hadis var mı?
- KEREM
- Kur'an'da geçen Hz. İbrahim'in "Rabbic'alni mukimessalati,.." duasının anlamınız yazar mısınız? "Celal" ne demektir?..
- Namazdan sonra üç defa estağfirullah çekmenin kaynağı nedir?
- Çocuklara Arapça olmayan, farklı dillerde isim koymak caiz midir? Ceylin ismi gibi...
- Hz. Ayşe'nin öğrenmek istemesine rağmen Hz. Peygamber'in öğretmek istemediği ismi azam duası hangisidir?
- Yeni doğan çocuk için yapılması gerekenler nelerdir, isim koyarken nelere dikkat etmek gerekir? Sadece İslami isimler mi bırakılmalıdır, yoksa Türkçe, Kürtçe, yabancı veya eski dilde kullanılan, fakat anlamı güzel olan bütün isimler bırakılabilir mi?
- Gayri müslim bir insan Müslüman olduktan sonra ismini değistirmek zorunda mı; değiştirmeyip eski ismini kullanmasında bir sakınca var mıdır?