Kur'an-ı Kerim’de Nakur yılı / Foton kuşağına ilişkin ayet var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
"Nakur" kelimesi, Müddessir suresinin 8. ayetinde geçmektedir:
“Fe iza Nukıra fi’n-Nakuri = Sura/sur gibi boruya üfürüldüğü zaman...”
Lügat ve tefsir kaynaklarının bildirdiğine göre, NAKUR, sur gibi ağızla üflenerek çalınan boruya denir.
N-K-R kök harflerinden türeyen bu kelime, ses çıkaran aletlere dokunmak (çalgı aletlerinin tellerine dokunmak) manasına da gelir (bk. Derveze, et-Tefsiru’l-hadis, ilgili ayetin tefsiri).
Bütün Kur’an’da bir defa geçen bu kelimenin manası, ayetin siyak ve sibakına bakılarak, diğer ayetlerde yer alan “sura üfürme” olarak tespit edilmiştir(bk.Taberî, Razî, Beyzavî, İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri).
Örneğin, Kaf suresinin 20. ayetinde “nefh-i sur” kavramına yer verilirken, aynı surenin 41. ayetinde “nida”, 42. ayetinde ise, “sayha” kavramına yer verilmiştir.
Ragıb’ın belirttiğine göre, NKR kelimesi, delme amaçlı vuruş, çakma manasına da gelir. Kuşun gagasına da aynı kökten olan minkar adı verilir. Minkar aynı zamanda delici alet manasına da gelir(bk. Ragıb el-Isfahanî, NKR maddesi).
Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, klasik kaynaklarımızda NAKUR kelimesi, Hz. İsrafil’in üfüreceği sur/boru manasında anlaşılmıştır.
Bazı internet sitelerinde yer alan “İşte bu NAKUR Samanyolu galaksisinin, yani dünyamızın içinde bulunduğu galaksinin merkezindeki karadeliktir. Karadeliklerin yapısı yeryüzünde oluşan dev hortumlara ya da su üzerindeki dibe doğru emilen anaforlara benzer.” şeklindeki değerlendirmeleri onaylayacak bilgiler bulamadık...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnsan, gerçekten çok zalim, çok nankördür ifadesi herkes için geçerli mi?
- Nisa sueri 79 ve Bakara suresi 155. ayetlerde geçen bela ve sıkıntıların farkı nedir?
- Kıyamet koparken canlılar nasıl sorgulanacak?
- Ruh ikizi / eşi gibi kavramların mahiyeti nedir?
- Yusuf Suresinde geçen, Arapça bir Kur’an, ifadesi ne demektir?
- Nebe Suresi 33’de "Göğüsleri tomurcuklanmış yaşıt kızları" bazıları kabul etmiyorlar ve kevaib kelimesinin üzüm tanesi olduğunu söylüyorlar, bu doğru mudur?
- “Battığı zaman yıldıza andolsun ki..." (Necm, 53/1) ayetinde yıldızın battığı bildiriliyor. Halbuki yıldız batmaz, Allah neden böyle dedi?
- Neden ayrı ayrı sure isimleri var ve bu sure isimleri neyi ifade ediyor?
- Beni vefat ettirince, ne demektir
- Bakara 63. ayette Tur dağı, Araf 171. ayette Cebel deniyor; bunu açıklayabilir misiniz?