Camilerin altına tuvalet yapılabilir mi? Bir hoca caminin altına sonradan tuvalet yapılamayacağını söylemiş; işin aslı nedir acaba?

Tarih: 06.02.2007 - 21:51 | Güncelleme:

Soru Detayı
Mahellemizdeki caminin birkaç sene önce harabe durumunda bir tuvaleti vardı; apartmanımızdakilerin teşebbüsü sonucu tuvalet kaldırıldı ve sadece abdest almak için şadırvan yapıldı. Şimdi yeniden tuvalet yapılmak isteniyor, ancak caminin altına yapılsın deniliyor. Cemaatten bazı kişiler bir hocaya sormuşlar, hoca da caminin altına sonradan tuvalet yapılamayacağını söylemiş; işin aslı nedir acaba?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cami ve mescidler Allah'a ibâdet için yapılır. Müminler günde beş vakit hayatın sıkıntı ve dağdasını bir tarafa bırakarak bu yer­lerde toplanıp hep birlikte Allah'a olan kulluk görevlerini yerine ge­tirir, görüşür, dertleşir, müşkillerini çözer ve birbirine yardım edil­mesi gerekiyorsa bunu düşünürler.

İnanmışlar için bu kadar önemli olan ve ilâhi rahmetin de bolca indiği kutsal yerler sayılan cami ve mescidlerin damında küçük, bü­yük abdest bozmak veya cinsel yaklaşmada bulunmak mekruhtur. Ancak içinde mescidi de bulunan bir evin damında belirtilen şeyleri yapmakta bir sakınca görülmemiştir.

Günümüzde bazı apartman katlarının mescid olarak kul­lanılması bu ikinci şıkka girer. Yani ev içinde mescid hükmünde sa­yılır. Bu bakımdan mescidin üstündeki dairelerde hamam ve tuva­letin bulunmasında bir kerahet görülmemiştir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/371-372.)

Camilerin altında tuvalet yapmak caiz olsa da başka bir yerde yapılması daha uygun olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun