Ay-yıldız veya Arapça Allah yazısı olan bir madalyonu boyundan asıp gezdirmek caiz midir?
- Bazı insanlar bunun küçük şirk olduğunu söylüyorlar?
Değerli kardeşimiz,
Üzerinde besmele, ayet, Allah'ın isimleri ve benzeri dinen saygı gösterilmesi gereken ibare ve ifadelerin bulunduğu kolye, künye ve benzeri zinet eşyalarının takınılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Şu kadar var ki, Kur'an-ı Kerim'in tamamının yazılı olduğu Mushaf-ı Şerife nasıl saygı gösterilmesi gerekiyorsa, üzerinde Kur'an-ı Kerim'in bütünü değil de bazı sure veya ayetler yazılı bulunan kolye, künye, levha ve benzeri şeylere de saygı gösterilmesi gerekir.
Buna göre, söz konusu takıları üzerinde bulunduran kimselerin zorunlu olmadıkça, bunlar üzerinde iken tuvalete, banyoya girmesi uygun görülmemiştir.
Zorunlu durumlarda ise tuvalete gidildiğinde üzerinde “Allah” yazılı bu kolyenin açıkta kalmayıp muhafaza altına alınması veya kapalı halde bulunması uygun olur. Nitekim öteden beri teberrüken veya başka amaçlarla Kur'an-ı Kerimi veya bazı sure ve ayetleri üzerlerinde taşıyan kimseler, bunları muşambaya sarmak suretiyle üzerlerinde bulundurmuşlardır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bazıları, Efendimiz'in müşriklere karşı mu’cize göstermediğini, mucizeleri sadece mü’minlere gösterdiğini iddia edip, Şakk-ı Kamer'i kabul kabul etmiyorlar. Sebep olarak da İsra suresinin 59. ayetini gösteriyorlar. Bu hususta Risalelerde bilgi var mı?
- Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin, Risalelerinde sabır ve tevekkül ile ilgili sözlerinden örnek verebilir misiniz?
- Kader insanın özgür davranmasını kısıtlamaz mı?
- Öğlen, akşam ve yatsı namazının son sünnetleri olan müekked sünnetler, dört rekat kılınabilir mi?
- İnsan kendi iradesiyle gülmüyor mu?
- Gayrı müslimler, sağlam delilleri olmadığı halde, dinlerine nasıl inanıyorlar? İslam'ın ilk üç asrından sonra, Risaleler ortaya çıkıncaya kadar İslam dünyasında taklidi iman mı hakimdi?
- "Nurcuların yaptıkları namaz tesbihati bid'attir." diyenlere nasıl cevap verebiliriz?
- "Kıyamet günü Allah, her Müslümana bir Yahudi veya Hristiyan verir ve 'Bu senin cehennemden kurtuluş fidyendir.' buyurur." hadisi nasıl anlaşılmalıdır?
- Eşref Ziya, Gür Sada
- Bu dünyada günah olan şeyler cennet hayatında serbest olacak mı?
Yorumlar
Allah Razı olsun hocam sizden. Geçenlerdede benim aklıma takılmıştı bu soru Allahta cevabını karşıma çıkardı, yani tevafuk oldu.
HOCAM YORUMUNUZU BEYENMEDİM. İŞ Mİ VAR MEMLEKETTE?
Valla ekmek parası kazanmak için bu kadar ince düşünemiyoruz malesef.. Ama dinen sakıncası varsa uymak lazım tabii.
Neden düşünmeyelim düşünen düşünüyor bir arkadaş sormuş sağolsun.