Namaza sonradan yetişen mesbuk, son oturuşta Ettahiyyat'ı okuduktan sonra, imam selam verinceye kadar boş durmaktansa şehadet kelimesi getirebilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Mesbûk, imam daha selâm vermeden tahiyyâtı okuyup bitirmiş olsa bir görüşe göre şahâdet kelimesini tekrar eder, bir görüşe göre de susar. Bu hususta sahîh olan, mesbûkun tahiyyâtı yavaş yavaş okumasıdır. Birinci oturuşta imamdan önce teşehhüdü bitirmiş olan bir muktedi (imama uyan kişi) de susar, teşehhüdde bulunmaz.
Mesbuk, teşehhüdde imamla birlikte Et-Tahiyyat'ı okur, fakat diğer, duâ ve salâvatı okumaz, susup imamın selâm vermesini bekler. Arzu ederse Et-Tahiyyat'ın sonundaki Kelime-i Şehadeti tekrarlar. (Fetâvâ-yi Hindiyye.)
Fukahadan bazısına göre, mesbuk bu durumda Et-Tahiyyat'ı ağır ağır okur da imamın selâm vermesine kadar boş durmamış olur. (Fetâvâ-yi Kaadıhan)
Kaynak: Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/319.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- MESBÛK
- MESBÛK (İMAMA BİRİNCİ REKATTA YETİŞEMİYEN)
- İmamın Arkasında Namaz Kılanların Riayet Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
- Tahiyyatı bitirmeden imam ayağa kalkarsa bizim de kalkmamız gerekir mi, yoksa okumayı tamamlayıp mı kalkmak gerekir?
- İmama sonradan uyan kimse, imam sağa selam verince kalkıp namaza devam etse, bu esnada imam sehiv secdesi yaparsa, mesbuk nasıl hareket etmeli?
- Cemaate imamlık yapacak kişide olması gereken özellikler nelerdir?
- Cemaate sonradan yetişen kişi namazını nasıl tamamlar; zammı sureleri okur mu?
- Cemaatle kılınan bir namazın ikinci rekatına yetişen biri, hoca selam verdikten sonra namazını tamamlamak için kalktığında, kıyamda subhanekeyi okur mu?
- Cemaatle namaz kılmak / kıldırmak için imamda bulunması gereken vasıflar nelerdir?
- Ramazan ayında cemaatle kılınan vitir namazına geç yetişen ne yapmalıdır?