Namaz kılmayan çocuğu dövmenin şekli ve şiddeti ne olmalı?

Tarih: 10.04.2023 - 15:19 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamber Efendimizin on yaşına varıp da namaz kılmayan çocuk için dövün emri var. İlgili Hadis-i Şerifteki bu dövmenin usulü nedir?
- Tokat mı atılır, kulak mı çekilir nasıl ve hangi ölçüde yapılır?
- Bir de çocuk ufak bir el kaldırmayı bile daha çok agresiflikle karşıladığında dövme emri nasıl uygulanır?
- Bu konuyu şöyle etraflıca ele alır mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yakın zamana kadar, tarih boyunca hem eğitim hem de cezalandırmak için dayak vardı ve kimse bunu anormal görmezdi.

Hz. Peygamber (asm) Efendimizin zamanında da toplumda dayak vardı. Ancak Rahmet Peygamberi (asm) bunu zaman içinde ortadan kaldırmak için iki şey yaptı:

1. Kendisi hiç dayak atmadı, yakın uzak kimseyi dövmedi. “Kadınlarını dövenler hayırlı olanlarınız değildir.” buyurdu. (Ebu Davud, Nikah 42)

2. Dövme kavram ve uygulamasını değiştirdi, bunu sembolik hâle getirdi. Efendimizin (asm) "ğayre muberrih” yani "yaralayıcı olmayan, iz bırakmayan hafif bir vuruş" ifadesini, İbn Abbas misvak ve benzeri bir şeyle vurmak diye açıklamıştır. (bk. Kurtubi, Tefsir, Kahire, 1416/1996, 5/173)

Fıkıhta hükme ulaşmak için bir şeriatın sözlü ifadelerine (naslara) bir de şeriatın maksadına bakılır. Çocuğu namaza alıştırmaktan maksat dini korumaktır (beş temel maksattan biri). Dini korumanın bir parçası da bireylerin hayatında onun özümsenerek uygulanmasını sağlamaktır.

Zaman ve zemin değişip de dayak, maksada hizmet etmek şöyle dursun tersi etkiyi yaparsa, onu kullanmak şeran caiz olmaz...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun