Nafile namazlarda bir ayeti tekrar tekrar okumak caiz midir?
- Nafile namazlarda bir ayeti tekrar tekrar okumak caiz midir?
1. Normal namazlarımızı kılarken (mesela sabah veya öğlen namazımızın sünnetleri) Fatiha’dan sonra “rabbi inni mağlup” veya “Allahümme ecirna minennar” diye dua etmek caiz midir? Bu ayet kısa olduğu için 3 kere tekrar etsem olur mu?
2. Diğer nafile ibadetlerimizde (Teheccüd, Tevbe namazı veya Hacet namazlarında) bu dediğim ayetleri en az 3 kere olmak kaydıyla Fatiha’dan sonra okumak caiz olur mu?
3. Bahsettiğim ayetleri Teheccüd, Tevbe namazı veya Hacet namazlarında secdede istediğimiz kadar yapabilir miyiz? Sayıları bazen karıştırıyorum tek rakam olmuyor bir sıkıntı olur mu?
4. Bazen misafirliklerde bizlere şeker ikram ediyorlar. Bende tek rakam sünnet olduğu için 1 veya 3 şeker alıyorum. Bu şekilde yaparsam sünneti ihya etmiş olur muyum?
Değerli kardeşimiz,
1. İmam nevevî “et-Tibyan” adlı eserinin konuyla ilgili yerinde “Tedebbür (düşünme ve tefekkür) için bir ayeti tekrar etmenin müstahablığı” başlığını kullanmıştır.
Nevevî’nin (Nesai ve İbn Mace’den naklen) bildirdiğine göre, Hz. Peygamber bir ayeti (Maide suresi, 118. ayeti teheccüd namazında) sabaha kadar tekrar ederek okumuştur. (bk. Nevevi, Tibyan, 1/85)
Nevevî aynı yerde bazı sahabilerin de değişik ayetleri (nafile namazında) tekrar ettiklerine dair bilgiyi de vermiştir.
Bu bilgilere göre nafile namazlarında, özellikle teheccüd namazında tedebbür için bir ayeti tekrar etmekte bir sakınca yoktur.
- “Allahümme ecirna minennar.” duası Kur’an’dan olmadığı için namazda okumak namazı bozar.
2. Az önce ifade edildiği üzere, bu tekrarlar özellikle Teheccüd namazları için daha geçerlidir. Çünkü Hz. Peygamber (asm) ve bazı sahabiler veya tabiinler genellikle ayetin tekrarını teheccüd anamazında yapmışlar.
Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta, “huşû’ görüntüsü” içinde nefsin kendine bir pay çıkarmaması, “Takva sahibi işte böyle olur!” türünden vesveseye maruz kalmaması önemlidir.
3. Belli bir sayı söz konusu değildir...
4. Hadis-i şerifte “Allah tektir, tek olanı sever.” manasındaki hadise uygun hareket etmek bir sünnet olduğu için, bu niyetinden dolayı sevap kazanırsınız. Yeter ki, nefis “bir şeker” yerine “üç” de sünnettir, deyip bizi kendine alet etmesin...
Yoksa, her konuda Hz. Peygamber (asm)'in sünnetini düşünerek hareket etmek, “insanın adetlerini ibadete çevirir”.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Babanın haram kazancı çocuğuna helal midir?
- Yurt dışında kaçak çalışmak caiz mi, kazancı helal mi?
- Açık kadın kıyafetleri satmak ve reklamını yapmak caiz mi, kazancı helal mi?
- Eczanede çalışan bir kişinin kazancı haram olur mu?
- Haram kazanç, Müslüman olduktan sonra kullanılabilir mi?
- Sağlık için gerekli olmayan estetik ameliyatlar caiz mi, kazancı helal mi?
- Meşru olmayan bir davayı almak caiz mi, kazancı helal mi?
- Kazancı haram olanla, helal iş yapmak günah mı?
- Mesai içinde namaz kılanın kazancı haram mı olur?
- Taşıdığı yükünde alkol olanın kazancı haram mı?