Müjde ne zaman indi?

Tarih: 12.01.2021 - 10:36 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu hadis, sahih hadis mi?
- Bu müjde miraç da inmemiş miydi?
​"İbn Abbas'ın rivayetine göre, bir gün Cebrail (a.s.) Peygamber (s.a.s.)'in yanında otururken yukarıdan kapı sesi gibi bir ses duydu. Başını kaldırdı: "İşte bugün gökten bir kapı açıldı. Şimdiye kadar bu kapı açılmamıştı. Gökten bir melek indi. O da bugüne kadar inmemişti. Melek selâm verdi ve: "Müjde, sana iki nur verildi ki senden önce hiçbir peygambere verilmemiştir. Bunlar: Fatiha suresi ile Bakara suresinin son ayetleridir. Kim bunlardan bir harf okursa muhakkak sevabını görür. "(Müslim)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, bu hadis sahihitr.

Sorudaki hadiste geçen "müjde" ile "Miraç Gecesi"nde verilen hediyeler farklıdır. Her iki rivayette de farklı yönlere dikkat çekilmiş ve farklı müjdeler verilmiştir.

Miraç Mucizesinde Hz. Peygamber (asm) Efendimize, şu üç şey hediye edilmiştir:
- Beş vakit namazın farz kılınması.
- Bakara suresinin son iki ayetinin
(indirileceği) müjdesi.
- Ümmeti içerisinden Allah'a ortak koşmayanların affedileceği hediyesi.”
(Müslim, İman, 279)

Soruda geçen rivayette ise Bakara Suresinin son ayetlerinin faziletine dikkat çekilmiştir.

Nitekim aynı ayetlerin faziletiyle ilgili bir rivayet de şöyledir:

“Kim Bakara sûresinin sonundan iki ayeti geceleyin okursa, bunlar kendisine yeter.” (Buhari, Fezailü’l-Kuran, 10, 27)

Şu halde soruda geçen hadis ile miraç mucizesinde verilenler arasında bir çelişki yoktur.

İlgili hadis şöyledir:

ابْنِ عبَّاسٍ رضِي اللَّه عنْهُما قَالَ : بيْنَما جِبْرِيلُ عليهِ السَّلام قاعِدٌ عِندَ النَّبِيِّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم سَمِعَ نَقِيضًا مِنْ فَوْقِهِ ، فَرَفَعَ رَأْسَه فَقَالَ : هذا باب مِنَ السَّمَاءِ فُتِحَ اليَوْمَ ولَمْ يُفْتَح قَطُّ إِلاَّ اليَوْمَ ، فَنَزَلَ مِنه مَلكٌ فقالَ : هذا مَلَكٌ نَزَلَ إِلى الأَرْضِ لم يَنْزِلْ قَطُّ إِلاَّ اليَوْمَ فَسَلَّمَ وقال : أَبشِرْ بِنورَينِ أُوتِيتَهُمَا ، لَمْ يُؤْتَهُمَا نَبِيٌّ قَبلَكَ : فَاتحةِ الكتاب ، وخَواتِيم سُورَةِ البَقَرةِ ، لَن تَقرأَ بحرْفٍ منها إِلاَّ أُعْطِيتَه

İbni Abbas radıyallahu anhüma’dan rivayet edildiğine göre, bir keresinde Cebrail aleyhisselam Nebi sallallahu aleyhi ve sellemin yanında oturmakta iken, Resul-i Ekrem yukarı taraftan kapı gıcırtısına benzer bir ses işitti ve başını kaldırdı.Cebrail:

– Bu, şimdiye kadar hiçbir şekilde açılmayıp sadece bugün açılan bir gök kapısıdır, dedi.

Peşinden o kapıdan bir melek indi. Bunun üzerine Cebrail:

– Bu, yeryüzüne inen bir melektir. Bugüne kadar hiç inmemişti, dedi.

Melek selam verdi ve Peygamberimize şöyle dedi:

– Müjde! Sana, senden önce hiçbir peygambere verilmeyen iki nur verildi. Biri Fatiha suresi, diğeri Bakara suresinin son ayetleri. Bunlardan okuyacağın her harfe karşılık sana sevap ve ecir verilir. (Müslim, Müsafirîn 254; bk. Nesai, İftitah 25)

İbni Abbas’ın bu rivayeti, Peygamber (asm) Efendimizin ona anlattığı bir gerçeğin bize aktarılması olmalıdır. Her ne kadar kendisinin böyle bir olaya şahit olması ve anlatması imkan dışı değilse de daha doğru olan tevcih böyledir.

Vahiy meleği olan Cebrail aleyhisselamın bazı kere Peygamber Efendimizin (asm) yanına gelip onunla oturmasına birçok sahih rivayette rastlarız. Bu durum, onun Kur'an dışında da vahiy aldığının delillerinden biridir. Çünkü Peygamberimize (asm) Kur'an dışında da vahiyler geldiği hem Kur'an hem mütevatir sünnetle sabittir.

İşte bu hadisten Cebrail dışındaki meleklerin de kendisine haber getirdiğini öğrenmekteyiz.

Fatiha suresinin ve Bakara suresinin nur olarak nitelendirilmesinin sebebi, muhtevaları ile alakalıdır. Bunların bilgisine sahip olup mahiyetlerini düşünen ve gereklerini yerine getirenler dosdoğru yolu bulmuş, gönüllerini ve kalplerini nurlandırmış olurlar.

Bunların bizzat Cebrail aleyhisselam tarafından bilgi olarak Efendimize (asm) sunulmuş olması, işin önemini ve büyüklüğünü daha da pekiştirmektedir.

Bütün bunlardan sonra aklı başında her Müslümana düşen görev, bunları okumak, mana ve muhtevalarını anlamak, hikmetlerini düşünmek suretiyle gerektiği şekilde değerlendirmektir.

Buna göre:

- Cebrail aleyhisselam Peygamber Efendimize (asm) Kur'an ayetlerini getirme görevi dışında da gelmiş ve bazı kere birlikte oturmuşlardır.

- Allah Teala, Peygamberimize (asm) Cebrail aleyhisselam dışındaki meleklerle de birtakım haberler ve bilgiler ulaştırmıştır ki, bunlar da vahyin bir çeşididir.

- Fatiha suresi ve Bakara suresinin sonundaki iki ayet çok faziletlidir. Bunları ezberleyip okuyan, mahiyetini ve muhtevasını düşünen, gereğini yerine getirenler doğru yolu bulur, dünya ve ahiret saadetine erişirler.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun