Mudarebe ortaklığı feshinde paylaşım nasıl olmalı?

Tarih: 11.05.2016 - 01:51 | Güncelleme:

Soru Detayı

- %50 kar paylaşması olan mudarebe ortaklığında, sermayedar haksız sebeplerle mudaribi suçlayıp, işi bitirdiğini haber vermek bir yana, para keserek, mudaribin aile içinde fesat çıkararak ortaklığı bitirmeye çalışıyor.
* Ortaklık bir Suriyeliyle yapıldığından şirket iş yapanın üzerinde.
* Para tamamıyla mal halinde.
1. Sermayedar ortaklıktan çıkartılıp, işe sadece mudarib devam edebilir mi?
2. Sermayedar ortaklıktan çıkartılabiliyorsa ona hakki para olarak mı ödenir? Yoksa mal olarak da ödenebilir mi?
3. Sermayedar ortaklıktan çıkartılabiliyorsa, ona yatırdığı paranın tamamı mı geri ödenir yoksa %50 ortaklık anlaşması sebebiyle %50 si mi?
4. Sermayedarın söz verdiği halde ödemediği para yüzünden iş yapan borç altında ise onu ödemesi gereken kimdir? Bir paylaşma sırasında bu para sermayedarın hakkından düşülmeli mi?
5. Eğer sermayedar ortaklıktan çıktığı anda anlaşma fesh oluyor, iş bitiriliyorsa, paylaşma nasıl olmalı? Mudaribin hakkı nasıl ödenecek? Mudarebe ile ilgili bir çok kaynaktan bilgi okumama rağmen bunların cevabını alamadım. 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Soru:

1. Sermayedar ortaklıktan çıkartılıp, işe sadece mudarib devam edebilir mi?

2. Sermayedar ortaklıktan çıkartılabiliyorsa, ona hakki para olarak mı ödenir, yoksa mal olarak da ödenebilir mi?

3. Sermayedar ortaklıktan çıkartılabiliyorsa, ona yatırdığı paranın tamamı mı geri ödenir yoksa %50 ortaklık anlaşması sebebiyle %50 si mi?

Cevap 1, 2, 3:

Sermayedar ortaklıktan çıkarılamaz, şirket feshedilebilir. Mudarib, sermayedarın rızasıyla -akdi feshetmeden- işe devam ettiği sürece sermaye, sermayedarındır ve iş yapanın elinde emanettir.

Soru 4:

Sermayedarın söz verdiği halde ödemediği para yüzünden iş yapan borç altında ise, onu ödemesi gereken kimdir? Bir paylaşma sırasında bu para sermayedarın hakkından düşülmeli mi?

Cevap 4:

Sermayedar iş yapana neyi nasıl ve ne kadar yapacağı konusunda şart koşabilir ve iş yapan buna uymak zorundadır. Eğer iş yapana "Şu kadar borç yap, şu işi yap, ben para vereceğim." demiş de vermemiş ise, o borcu ödemeye mecburdur. Sermayedar söylemeden, iş yapan mal alarak borçlanmış ise ödemeyi iş yapan eda edecektir.

Soru 5:

Eğer sermayedar ortaklıktan çıktığı anda anlaşma fesh oluyor, iş bitiriliyorsa, paylaşma nasıl olmalı? Mudaribin hakkı nasıl ödenecek?

Cevap 5:

Mudarabe şirketi feshedildiği zaman, sermayeden ne kalmış ise sermayedara aittir. Eğer işten kâr hasıl olmuş ise bu kâr, şirket sözleşmesindeki bölüşüm oranına göre pay edilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun