Mucizelerin gerçekleşme şekli neden sihir gibi?

Tarih: 04.02.2017 - 01:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

“Ol” deyince var eden Allah’ın peygamberlerine verdiği mucizelerinin gerçekleşebilmesi için sanki ortada keramet gösteren bir tanrı değil de sihirbazlık yapan bir insan varmış gibi eldeki sopanın, ayağın veya başka bir şeyin illa bir yerlere vurulması sonucu mucizelerin ortaya çıkması..
- Nedir sebebi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah insanları muhatap almıştır. Din onların imtihanıdır. İmtihan ise, ne -asla bilinemeyecek şekilde- çok kapalı ne de -kolayca bilinen- çok açık olmamalıdır. Çünkü imtihanın adalet ölçülerine göre cereyan etmesi için, aklın farklı iki ihtimale yönelebilecek sorularla karşılaşmalıdır.

Yani aklın tercihi elinden alınmayacak, yalnız doğruyu bulmasına yardımcı olacak noktalara dikkati çekilecektir.

Bu sebepledir ki, beşer üstü harikalar olan mucizeler, her devirde karşısına dikilip harikalığını gösterebilen beşeri harikaların olduğu türden olmuştur. Örneğin:

- Hz. Musa döneminde en revaçta olan beşeri harikalar sihir türünden olduğu için, onun mucizeleri de ona benzer olmuştur.

- Hz. İsa devrinde en fazla revaçta olan sanat tıp olduğu için, ona verile mucizeler de o türden olmuştur.

- Hz. Muhammed döneminde Araplar arasında en fazla revaçta olan edebiyat, belagat, fesahat olduğu için onun en büyük mucizesi olan Kur’an da bu türden olmuştur.

Demek ki, -söz gelişi- İslam vahyinin ilk muhatabı olan Arapların lisanı Arapça olduğundan Kur'an da onlara o lisanla geldiği gibi, onların döneminde revaçta olan harikaları belagat, gaipten haber vermek gibi olduğundan, ilimler olduğundan Kur’an da o konularda eşsiz bir harikalık göstermiştir.

Ancak, nasıl ki, bir naylon çiçekle gerçek çiçeğin veya çamurdan yapılan bir insan heykeli ile canlı bir insan arasında şeklen benzerlik olması, ikisinin de aynı olduğu anlamına gelmez.

Aynen bunun gibi, sihir ile mucize arasında da o kadar fark vardır, asla bir değildir...

Bilgi için tıklayınız:

Sihir ile mucize arasında fark yoksa, mucizenin sihirden farklı ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun