Mucize ne demektir; bir yumurta mucize midir?
Değerli kardeşimiz,
"Mucize" kelimesi, (acz) kökünden gelmektedir. Hiçbir kimsenin yapabilme imkânı olmayan harika bir şey. Başka bir ifade ile "mucize", Allah'tan başka hiçbir kimsenin yapamayacağı ve âciz kalacağı fevkalâde hâdisedir.
Esasen şu âlemde zerrelerden (atomlardan) yıldızlara kadar her şey harikadır, mucizedir. Fakat bunların ekserisi bir sebeb ve kanuniyet ile halk ediliyor. Mucize ise, alışılan sebep ve fıtrat kanunlarının haricinde, alışılmadık tarzda meydana getiriliyor.
Alışılmadık olmak sebebiyle mucize inkâr edilmemelidir. Çünkü, mesela tavuk yumurtadan çıkıyor, ağaç çekirdekten oluyor. Fakat dünyanın ilk devrelerinde ne tavuk var ne yumurta; ne ağaç var ne de çekirdek.
O hâlde başlangıçta ya yumurta veya tavuğun; ağaç veya çekirdeğin şimdi görüp alıştığımızın dışında olarak yaratılmış olması mecburiyeti var. Pek çok nevileri bu kıyas ile düşünürsek görülür ki, başlangıçtaki gibi bugün bir ferdin meydana gelişini görsek, alışılmadık bir harika ve mucize olarak göreceğiz. Çünkü meydana gelen tavuk ise, yumurtadan çıkmayacak; eğer ilk yaratılan yumurta ise tavuktan olmayacak.
Demek şimdi görüp alıştığımızın dışında olacak. O hâlde harika hadiseler mümkündür, muhal değildir. Bir şey muhal olmayıp, mümkün olursa ve aleyhte zahir delil bulunmazsa, o şeyin vukuu inkâr edilemez.
Hem de büyüklüğünü düşünemediğimiz koskoca kâinatı halkeden Allah'ın sonsuz kudreti, gönderdiği peygamberleri tasdik için onlara mucizeler vermesinden âciz olması hiç mümkün değildir.(bk. Yeni Ansiklopedi, Timaş Yayınları, İstanbul, 1989, 2/836)
Sonuç olarak, kâinata mucize olmayan hiçbir şey yoktur. Allah her ne yaratmışsa insanlar onu anlamakta aciz kalmışlardır.
İlim ilerledikçe Allah'ın ilminin ve kudretinin sonsuzluğu daha iyi anlaşılmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah'ın kıskanç olduğunu haber veren rivayetleri nasıl anlamak gerekir? Efendimizin kıskançlıkla ilgili hadislerinde insana özgü nitelikler Allah'a verilmiş olmuyor mu?
- Allah her şeyi biliyorsa, hiçbir şeye ihtiyaç duymuyorsa neden insanı yarattı?
- Hayız durumunda vücuttan tüy-kıl koparmak, tırnak kesmek caiz midir?
- Çocuklara dini terbiye nasıl verilmelidir ve onlara Allah'ı nasıl anlatmalıyız?
- Peygamber Efendimizle ilgili olağanüstü olaylar / mucizeler nedir; nasıl değerlendirmemiz gerekir? Bu olaylar akla mantığa aykırı değil midir?
- Arı neden bal peteği yapar, bunun bir hikmeti var mı?
- Bir kimseye lakap takmak caiz midir?
- Hz. Fatma'nın düğünü, aile hayatı ve çeyizi
- Hayızlı iken şükür secdesi yapılabilir mi?
- Tecavüze uğrama veya çocuğun sakat doğma riski durumunda kürtajla çocuğu almak caiz midir?