Mihcemin çiziğinde şifa mı var?
- Hacamat ile ilgili Hadis hakkında sorum var. Sünnet tedavi olan "Hacamat" ile ilgili hadislerin içerisinde "Mihcemin çiziğinde şifa vardır" geçtiği söylenmekte. Bu söylemin kaynağı var mıdır, sahih midir?
Değerli kardeşimiz,
Evet, hacamat olmanın şifaya vesile olacağı konusunda sahih rivayetler varır.
İbn Abbas’tan yapılan rivayete göre, Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdu:
“Şu üç şeyde(de) şifa vardır: Bal şerbeti içmek, hacamet yaptırmak ve bir yarayı/cildi ateşle dağlamak. (bk. Buhari, h.no: 5680; İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 10/137)
Diğer bir rivayet:
“Eğer sizin tedavilerinizde bir hayır varsa, o da hacamat vurmakta veya bal şerbetini içmekte yahut da ateşle dağlamaktadır.” (Nevevi, Şerhu Müslim, 14/192)
Ateşle dağlamakla ilgili nehiy var, fakat bu tahrimen değil, tenzihen mekruh anlamındadır. Hastaya fazla acı verdiği içindir. (bk. Fethu’l-Bari, a.g.y)
Buna göre hastaya acı vermeyecek şekilde tedbir alınır ve ateşle tedavi edilirse bir sakıncası olmaz. Bu durumda ateşle dağlamayı uygun gören rivayeti, eğer hastaya acı çektirmeden yapılacaksa veya ateşle dağlamaktan başka bir çözüm yoksa o zaman sakıncası olmaz şeklinde anlamak uygun olur.
Resul-i Ekrem’in (asm) ve ashabının genel olarak;
- Ağrıya ve baş ağrısına karşı (bk. Buhârî, Ṭıb, 15),
- Baş, omuz, boyun damarları, kalça ve ayağın üstünden hacamat yaptırdığı (bk. Buhari, Ṭıb, 14, 15)
- Hacamatın akla ve hafızaya kuvvet verdiğini söylediği (bk. İbn Mace, Ṭıb, 22)
rivayet edilmektedir.
Tıp ilmini bilen kimseler bu Nebevi tavsiyeye hayran kalmışlardır. Çünkü genel olarak (kanı temizlemekle ilgili olan) hastalıkların menşei demevi, safravi, sevdavi veya belgamiyedir.
Demevilerin ilacı kanı aldırmakla, diğer üç çeşidin tedavisi ise bal şerbeti, hacamat veya sulük gibi tedavi metoduyla yapılabilir. (bk. Nevevi, a.g.y)
Fakat bu tedavi metotlarının zamana, zemine, iklime, adama göre farklılık gösterdiğini unutmamak gerekir. (Nevevi, İbn Hacer, a.g.y)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberimiz bir hadisinde, dağlamanın tedavi yöntemi olarak kullanılabileceğini belirtmektedir. Ayrıca dağlamayı yasakladığı da rivayet edilir. Günümüz açısından bu konuyu değerlendirir misiniz?
- Hasta olduğu halde doktora gitmeyen günah mı işlemiş olur?
- Sülükle ilgili hadis var mıdır?
- Peygamberimiz ve sahabeler döneminde hastalıklar nasıl tedavi ediliyordu?
- Balın şifa oluşu ve bal şerbetiyle alakalı hadisler hakkında bilgi verir misiniz?
- TEDAVİ
- TEDAVI
- Ağrıyan yere sağ eli koyup dua etmek sünnet mi?
- Tıbb-ı Nebevi, Hz. Peygamber'in sağlık ve tıpla ilgili tavsiyeleri konusunda bilgi verir misiniz?
- Karantina ile ilgili hadisler var mı?