Yapay seçilim hak mıdır?

Tarih: 09.12.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Meyvelerin şeklini, rengini, kokusunu tadını bedenimizle çok uygun buluyoruz. Bu yüzden Allah'a hamd ediyoruz. Yapay seçilim doğru ise bu argümanlar çökebilir.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yapay seçilim, evcil hayvan ve bitkilerin kontrollü olarak yetiştirilmesi sonucu gerçekleşir. İnsan eliyle hangi hayvan ya da bitkinin üretileceğine karar verildiğinde, hangi genlerin gelecek nesillere aktarılacağına da karar verilmiş olunur.

Organizmaların genetik yapılarının değiştirildiği bir gerçektir. Bunun dine uygun olup olmaması bu gerçeği ortadan kaldırmaz.

Tavuğun yaptığı işi teknolojik makinelerle yaptırmak, yine bir kanun yaratmak anlamına gelmez. Aksine yine Allah’ın kuluçka süresi için ön gördüğü şartları başka bir mekanizmada oluşturarak sonuca varmak anlamına gelir. Bunun gibi, yapay açılım, genlerin değiştirilmesi, hormonların değiştirilmesi, kopyalamaların gerçekleştirilmesinin hepsi, ancak Allah’ın yaratmasıyla söz konusu olmaktadır.

Allah’ın bu işlere razı olup olmaması ayrı bir konudur. Çünkü, Allah’ın iki şekilde dilemesi vardır. Birisi yaratmayla ilgilidir, diğeri dinî hayatla ilgilidir. Dinî hayatla ilgili olan “teşrii meşîet” in razı olmadığı şeyleri de yaratmak Allah’a aittir.

Örneğin, Allah kimsenin haksız yere kimseyi öldürmesine razı olmadığını Kur’an’da bildirmiştir. Fakat yine de haksız yere de olsa öldürülen herkesin canını Allah alıyor.

Bunun özeti şudur; sebeplerin bir araya gelmesi fiilî bir duadır, bu duayı Allah kabul ettikten sonra ancak o iş meydana gelir.

Bunun gibi, yapılan değişikliklerin hepsi yine Allah’ın yarattığı fiiller, cevherler, kanunlar çerçevesinde cereyan etmek zorundadır. Allah’ın insanlara -maddi veya manevi- zararı olan bir değişikliğe razı olması düşünülemez. Fakat, insanların yaptıkları bu işler zararlı da olsa, onları yaratan yine Allah’tır. Katili cinayette, hırsızı hırsızlıkta, muvaffak eden, -bu fiillere razı olmadığı halde- imtihanın adil olmasının bir kriteri olarak, insanın özgür iradesiyle istediğini ona veren, yaratma noktalarını icat eden Allah’tır.

“Şeytan dedi ki: '…Onlara (insanlara) muhakkak emredeceğim de Allah'ın yaratışını / yarattıklarını değiştirecekler...' ” (Nisa, 4/119)

mealindeki ayetten, insanların şeytanların telkiniyle, Allah’ın yaratıklarında bazı değişiklikler yapacakları anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, organizmalar üzerinde yapılan değişiklikler ne şekilde olursa olsun, gördüğümüz nimetlerin karşılığında yine de Allah’a medyun-u şükranız. Zira yaratan yalnız oldur. Fakat Allah’ın -tek ilah ve tek yaratıcı olmasının bir gereği olarak- kötü de olsa bunları yaratması, ağzımızın tadını, bünyemizin sağlığını kaçıranları sorumluluktan kurtarmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun