Maymun ve domuzdan yeni bir canlı üretmek caiz mi?

Tarih: 19.12.2019 - 13:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İslam Dinine göre, insanların faydasına olması için, örneğin hastalıkların tedavisinde veya organ naklinde kullanılmak üzere, farklı cins hayvanlardan yeni bir canlı üretmek caiz midir?
- Konuyla ilgili haberlerden biri şöyledir:
- Çin’deki bilim insanları organ nakli bekleyen hastalar için oldukça önemli bir gelişmeye imza attı. Araştırmacılar, maymun ve domuz kırması canlı yavrulatmayı başardılar. Bu, organ nakli bekleyen hastalar için oldukça önemli bir gelişme.
- Maymun ve domuzdan yeni bir canlı ürettiler!
- Çinli bilim insanları, hayvanlardan insanlara nakledilecek organ çalışması kapsamında maymun ve domuz kırması bir yavru üretmeyi başardı. İki kimera domuz yavrusu, doğduktan bir hafta sonra ölse de her ikisinin de karaciğerlerinde, akciğerlerinde, dalaklarında, kalplerinde ve ciltlerinde makak maymunlarının DNA’sı bulundu.
- New Scientist’te yayınlanan makaleye göre IVF kullanılarak dişi bir domuza yerleştirilen 4.000 embriyodan yavrulatıldılar. Pekin’deki State Key Laboratory of Stem Cell and Reproductive Biology’den bir ekip, maymun hücrelerini floresan protein üretmek için değiştirdiler. Floresan proteinler ise araştırmacıların, hücreleri ve o soydan gelen hücreleri takip etmesini sağlıyor.
- 10 adet domuz yavrusu doğdu
- Bilim insanları, bu değiştirilmiş hücreleri, döllenmeden beş gün sonra domuz embriyolarına enjekte etti. Bu sayede 10 adet domuz yavrusu doğdu ve ikisine kimera (chimera: İki ya da daha fazla farklı genotipte hücrenin ya da dokunun bulunduğu canlı) adı verildi.
- Bilim insanları, daha yoğun maymun DNA’sına sahip sağlıklı hayvanlar doğana kadar deneylerini tekrarlamayı planlıyor. Araştırmacıların asıl hedefi ise organları sadece maymun DNA’sından oluşan hayvanlar üretmek.
- Kırma hayvanların oluşturulduğu ilk deney değil
- Bu, kırma hayvanların oluşturulduğu ilk deney değil. 2010 yılında Stanford Üniversitesi’nden bir ekip, sıçan pankreasına sahip fare oluşturmayı başarmıştı. 2017 yılında ise Salk Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, 100 bin hücresinden bir tanesi insana ait olan domuz insan kimerası oluşturmuşlardı. Embriyolar ise bir ay içerisinde imha edilmişti.
- Bu araştırmaların asıl amacı ise organ nakli bekleyen insanlara yardımcı olmak. NHS Blood and Transplant adlı organizasyona göre sadece Birleşik Krallık’ta 6.000 hasta organ sırasında bekliyor ve her gün üç insan organ eksikliğinden hayatını kaybediyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Salk Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, 100 bin hücresinden bir tanesi insana ait olan domuz insan kimerası oluşturmuş ve embriyolar ise bir ay içerisinde imha edilmiş”. Bu işlem caiz değildir.

İnsanların taşıma vb. işlerini görmesi için eşek ile atın birleşmesinden katır üretilmiş ve güçlü olan bu hayvan asırlar boyu kullanılmış, Peygamberimiz (asm) de katıra binmiştir.

Tedavide kullanılmak üzere iki farklı hayvanın hücreleri bir şekilde birleştirilerek veya başka tekniklerle hayvan ve organ üretmek caizdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun