Mahkeme kararı ile boşanma: Eşim beni terketti ve boşamıyor, ben ne yapacağım? Avrupa'da yaşıyorum; mahkemeye gitmem gerekir mi?
Değerli kardeşimiz,
İslam dini boşama hakkını erkeğe vermiştir. Ancak kadın nikah kıyarken boşama hakkını kendine alabileceği gibi, resmi nikahı olduğu takdirde hakime başvurup boşanma talebinde bulunabilir. Hakimin boşaması geçerlidir.
İslâm dinine göre koca, daha temkinli, ileriyi gören ve hissine daha az kapılan olduğundan, boşanma yetkisi ona verilmiştir. Kurân-ı Kerîm açıkça bunu ifade etmektedir.
Mahkemeye baş vurmadan önce veya sonra üç defa hanımını boşayan kimsenin dinen hanımıyla bir araya gelmesi mümkün değildir. Mahkemeden önce veya sonra hanımını boşamamış ise, boşanmak için mahkemeye müracaat ettiği zaman boşanma yetkisini hakime verdiği için, yani onu vekil olarak tayin ettiği için, hakim onu boşadığında bir talâk gider.
Ama daha iki talâk hakkı vardır. Buna göre hanımıyla bir araya gelmelerinde kanunen bir sakınca olmadığı gibi dinen de bir sakınca yoktur. Yalnız mahkemece vaki olan boşama şeklini -yani talâk bain mi, rîc'i mi- bilmediğimiz için biraraya gelmek azmedildiği takdirde tecdidi nikâh yapmak lazımdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Resmî bir takım menfaatler için, formalite icabı resmî olarak mahkeme yoluyla boşanmanın dinî nikahı zedelemesi söz konusu mudur?
- Mahkeme kararı ile boşanma ve hulle: Bir adam boşadığı karısıyla, bir süre sonra karısı kimseyle evlenip boşanmadan bir araya gelip evlenebilir mi?
- Mahkemede boşanmak, kaç talak yerine geçer? Mahkemede boşanan çiftlerin dinî nikahları devam eder mi?
- Mahkemede boşanmak, kaç talak yerine geçer?
- Formalite icabı mahkeme yoluyla boşanmak dinî nikahı zedeler mi?
- TALÂK (Boşamak / Boşanmak)
- TALÂK
- Yurt dışına gitmek için eşinden anlaşmalı olarak boşanan kişi tekrar eşi ile evlenebilir mi? Aynı evde kalmaya devam edebilirler mi?
- Temyiz edilen boşanma davası sonuçlanmamışsa hâlâ evli mi sayılırız?
- Mi'rac Gecesi hediyeleri ve mi'racın meyveleri hakkında bilgi verir misiniz?