Kur’an’daki embriyolojik bilgilerde hata olduğunu söyleyenlere nasıl cevap verebiliriz?
Değerli kardeşimiz,
Yukarıdaki ifadelerde bir terslik yoktur. Anne karnında ilk teşekkül eden cenin, gelişimin ilk aşamasında, anneden beslenebilmek için, onun rahim duvarına yapışır. Bu yapışan varlığı Kur’an, asılıp tutunan anlamına gelen “alak” kelimesiyle ifade etmiştir.
Bu “alak” kelimesini, geçmişteki tefsirler, biyoloji bilgisinin yeterli olmamasından dolayı, o günkü bilgiler ışığında, “kan pıhtısı” manasını vermişlerdir. Ancak, günümüzdeki biyolojik bilgilerin ışığında “alak” kelimesinin Arapçadaki karşılığı, “bir yere asılıp tutunan şey” olarak ifadesini bulmuştur.
Şüphesiz, anne karnında gelişmekte olan zigotu, Kur’an’da bu özelliğiyle tarif eden bir kelime kullanılması, Kur’an’ın Allah’ın kelamı olduğunun gayet açık bir delilidir.
Kelimelerin farklı manalarda kullanılması, her asrın bilgisine göre değişebiliyor. Fakat bu değişiklik Kur’an’da değil, onun yorumlarındadır. Bu da gayet normaldir. Çünkü sekiz asır, on asır önceki Müslüman bir âlim, bu konuda biyoloji bilimi kendine ne kadar bilgi sunmuşsa, onun ışığında açıklama yapmıştır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- "Alak" kelimesinin anlamlarından biri de "sevgi" midir? Allah insanı sevgiden mi yarattı?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Örümceklerin yuva için değil, avlanmak için ağ yaptıkları düşüncesiyle, “yuvaların en zayıfı, örümceğin yuvasıdır” ayetine itiraz edenlere nasıl cevap verirsiniz?
- İnsanların Ay’a taptıkları; Kabe ve haccın Hinduizm'den etkilendiği; Yunan tapınağındaki ve Mısır’daki küplerin Kabe küpüne benzer olduğu iddialarına ne dersiniz?
- Kur'an'da Yer, Yeryüzü (Dünya) kelimesi geçmesine rağmen Dünya'nın yörüngesinden bahsedilmemiştir. Fatır, 35/41’de “yörüngeden söz ettiğini” söylemek de yanlıştır, iddiasına ne dersiniz?
- Hz. Süleyman ile Belkıs’ın aynı tarihte yaşamadıkları, Belkıs’ın tahtının bir anda getirilmesinin ilmin kanunlarına aykırı olduğu iddialarına ne dersiniz?
- Hz. İbrahim ile Nemrud'un aynı çağda yaşamadığı konusunda ne dersiniz?
- Kur’an’da geçen Musa ve Hızır olayının, Gılgamış destanından alındığı iddiasına ne dersiniz?
- Ay güneşten aldığı ışığı yansıttığına ve ay güneşten daha küçük olduğuna göre, neden “güneş” “ay”a tabi olmuştur ve güneş ile ay için "kamereyn/iki ay" denilmiştir?
- Peygamberimiz Hz. Muhammed zamanında bazı insanların kılıç korkusuyla Müslüman olduğu doğru mudur?
- Taha suresi 97. ayette belirtilen altın buzağının eriyip yok olması ve küllerinin denize savrulması mümkün müdür?
- Naziat suresinde "O göğün gecesini karanlık yaptı, ışığını da çıkardı." ayetinde geçen “göğün gecesi” karanlık mıdır?