Kuran'da hep, Allah'tan korkun, denildiği halde, neden hiçbir ayette, Allah'ı sevin, denilmiyor?

Tarih: 29.06.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur’an’da geçen ve genellikle “Allah’tan korkun” diye tercüme edilen ifade “ittekullah”tır. Yani bu ifade takva kavramıyla taçlandırılmıştır. TAKVA, bildiğimiz anlamda korkmaktan ziyade, sakınmayı ifade eder. Bu sebeple bunu “Allah’tan korkun” yerine “Allah’a karşı gelmekten sakının” şeklinde tercüme etmek daha isabetli olur.

Kur’an’da birçok ayette, Allah’ın insanlara yaptığı nimetlerinden söz edilmektedir. Nimet ise sahibine karşı sevgi sağlayan bir olgudur. Demek ki, nimetlerden bahseden bütün ayetler, aynı zamanda Allah’ı sevmeye davet ediyorlar. Nitekim “İnsan iyiliğin kulu-kölesidir” kaidesi evrensel bir hakikati ifade etmektedir.

Bununla beraber -farklı üslupla da olsa- doğrudan Allah’ı sevmeye davet eden ayetler de vardır. Aşağıdaki ayetleri birer misal olarak görmekteyiz:

“İnsanlardan bazıları da Allah’tan başkasını ona eşler ve denk tutarlar. Onları, Allah’ı sever gibi severler. Müminlerin Allah’a olan sevgisi ise çok daha kuvvetlidir. Keşke o zâlimler, azabı gördükleri zaman, bütün kuvvet ve kudretin Allah’a ait olduğunu ve Allah’ın azabının pek şiddetli olduğunu şimdiden anlayabilselerdi.” (Bakara, 2/165)

“De ki: 'Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Al-i İmran, 3/31).

“Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse, bilsin ki; Allah (onların yerine) öyle bir kavim getirir ki; kendisi onları sever, onlar da onu severler. Onlar müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı güçlü ve onurludurlar. Bunlar, Allah yolunda cihad ederler ve hiç bir kınayanın kınamasından korkmazlar. İşte bu Allah’ın bir lütfûdur. Onu dilediğine verir. Allah, geniş ihsan sahibidir, her şeyi hakkıyla bilendir.” (Maide, 5/54).

İlave bilgi için tıklayınız: 

Allah korkusu ve Allah sevgisi nedir, nasıl anlaşılmalıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun