Kur'an-ı Kerim'de peygamber kıssalarının tekrar edilmesinin hikmeti nedir?
- Kur'an'da hep kıssalar neden böyle çok anlatılmış?
- Peygamber kıssalarında bir surede olayları uzun anlatırken, diğer bir surede kısa anlatılmış. Farklı surelerde anlatılan bu kıssalarda sanki farklılıklar var...
Değerli kardeşimiz,
Kur'an-ı Kerim insanlığa rehberdir. Bu sebeple hayatımızın her yönünü içine almaktadır. Peygamberlerin hayatları ise bizim için canlı birer örnektir. Bu sayede onların hayatlarını kendimize birer rehber telakki edelim diye Kur'an'ın çok yerinde onların hayatlarından farklı bölümler anlatılmıştır.
Bildiğiniz gibi peygamberler Allah'ın en sevgili kullarıdır. Allah onların hayatlarını çok anlatarak bize “Siz de bunlara bakarak onların başlarına gelen olaylardan ders alın ve şikayetçi olmayın.” demek istiyor.
Ayrıca Kur'an'ın tamamını okumaya fırsat bulamayan veya gücü yetmeyen, her yerde o peygamberlerin hayatlarını bulabilmeli ve örnek alabilmelidir. İşte onların hayatı çok sık ve değişik olaylarla anlatılmalı ki her zaman ve her surede bizi ikaz edip uyandırsın.
Kıssalar anlatılırken görülen farklılıkar, olayın değişik yönlerini anlatmaktan kaynaklanmaktadır.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ali İmran suresi 19. ayette geçen, ihtirastan ayrılığa düşmelerinin sebebi nedir? Peygamberimiz son peygamber olmasaydı Kur'an-ı Kerim tahrif olur muydu? Hz. İsa'dan sonra peygamber gelmiş midir?
- Peygamberimize mucize verilmiş midir? Eğer verildiyse, Kur'an'da mucize verilmediğini anlatan bir ayet olduğu söyleniyor?..
- Bilim gerçegi- din ilişkisi- evrim teorisi... Bilimsel çalışmalarda hata ya da taraflılık olamaz mı?
- Yasin suresi ayet 52'de kabirden kalkış zamanında, kabirden kalkanlar "Bizi yattığımız yerden kim kaldırdı. Meğerse peygamberler doğru söylemiş." deniliyor. Bu söz akla kabir azabı hakkında şüphe getirmez mi?
- Kur'an varisleri kimlerdir? "Sonra biz o kitabı kullarımızdan süzüp seçtiklerimize miras bıraktık. Onlardan da nefislerine zulmeden var, orta yolu tutan var,.." (Fatır, 35/32) ayetini nasıl anlamalıyız?
- Kur'an'daki müteşabih ayetlerin hikmeti nedir?
- Şeytan (iblis) cinlerden midir, eğer cinlerden ise neden meleklerin arasındaydı?
- Al-i İmran 146. ayetin, Hafs mushafında?katele?, Verş mushafında?kutil? şeklinde farklı yazılmasını bahane ederek Kur?an?a şüphe vermek isteyenlere nasıl bir açıklama yapılabilir?
- Kur'an-ı Kerim'in yirmi üç (23) yılda inmesi ve ayetlerin nüzul sebepleri hakkında bilgi verir misiniz? Kur'an'da Levh-i Mahfuz'dan indirilen ayetler nelerdir?
- İlk Kur'an meali ne zaman yapılmıştır? Eğer ilk Kur'an meali geç yapılmışsa o zamanki Müslümanlarca anlamını bilmedikleri bir mukaddes kitaba imanları nasıl oluyordu?