Kur'an-ı Kerim'de azab ayetlerinin çok zikredilmesinin sebebi nedir? Halbuki bunun yerine tehdit etmeden, iyilikle emir edilse ne olur?
Değerli kardeşimiz,
1. Kur'an-ı Kerim'de iki kavim ve iki ayrı anlayış berber anlatılır. Peygamberlerin kıssaları hep bu şekildedir. Hz. Adem (as)'in iki oğlu, Habil ve Kabil; Hz. Nuh'as)'un gemisine binenler ve binmeyenler; Hz. Musa (as) ile beraber şehirden ayrılanlar ve kalanlar gibi her peygambere inanan ve inanmayan beraber anlatılır.
2. Allah'ın emirlerini tutanlar genellikle ahirette mükafatını alacak; isyan edenler ise ibret olsun diye bazen dünyada cezasını görmüşlerdir.
3. Olumlu şeyler insanın dikkatini az çeker. Olumsuz şeyler hemen dikkat çeker. Binlerce orman vardır. Her zaman onlardan bahsetmeyiz. Ancak birinde yangın çıksa hemen dikkatimiz çeker ve söndürmek için herkesi yardıma çağırırız. Bunun gibi inanmayanların durumu kainatta bir yangındır. Allah bu yangınlara dikkat çekerek bizleri uyarıyor.
4. Bir gemi sağlamken ondan az bahsedilir veya çok bahsedilse bile dikkatleri az çeker. Ancak birisi onu delmeye çalışsa herkesin dikkatini çeker ve engellemek için neler yapmayız. İşte Allah'ı inkar eden ve ona isyan eden insanları yaptığı tehlikeyi anlatmak ve bizlere ders vermek için o kavimlerin durumların Kur'an'da tekrarla ve çokça anlatılmıştır.
Allah'ın üç çeşit sıfatları vardır.
1. Celali sıfatlar
2. Cemali sıfatlar
3. Kemali sıfatlar
Bunların ilki olanları, azap, ceza, gibi durumları iktiza eder. İkinci gurupta olanlar ise, güzelliği, affediciliği ve letafeti gerektirir. Üçüncü çeşit sıfatlar ise, büyüklüğü azameti ister ve gerektirir. İşte Allah'ın sonsuz merhameti olduğu gibi, sonsuz azap ediciliği de vardır. Biz bunu ihmal ediyoruz. Oysa Allah bütün bu sıfatlarla muttasıftır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an-ı Kerim'de bilimsel keşiflerden bahsediliyor mu?
- Hangisi önce boşalırsa, çocuk ona çeker, hadisi bilime aykırı mı?
- Erkeği ve dişiyi de Allah yarattığı halde, “Erkeği ve dişiyi yaratana andolsun ki” (Leyl, 92/3) ayetinde, Allah kendisine yemin mi etmiştir?
- Kur'an-ı Kerim deveye, göğe, dağa ve yeryüzüne bakmamızı neden emrediyor? Halbuki bunlar hep gördüğümüz, bildiğimiz şeyler?
- Fatır suresi üç kapı mı açar?
- Nahl suresi 51. ayette Allah kendisi için "O" derken birden "Ben" diyor; nasıl anlamalıyız?
- Allahın isimleride zatından ayrı mıdır?
- Cennet hayatının özellikleri nelerdir?
- Kur'an, uçağa işaret etmiş midir?
- Zekat ve sadakanın kabul şartları var mı?