"Kul tövbe edince Allah, günahları kaydeden meleklere ve herkese unutturur." anlamında bir hadis var mıdır?

Tarih: 29.04.2013 - 00:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

“Kul tövbe edince, Allah onun günâhlarını muhafaza meleklerine unutturduğu gibi, onun uzuvlarına ve bilen kim varsa hepsine unutturur. Allah’a mülâki olduğunda (hesap günü), günahı sebebiyle aleyhine şahitlik yapacak kimse kalmaz.”

- Bu hadis sahih midir; şerhi nasıldır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (asm) buyurmuştur ki:

“Kul tövbe ettiğinde, Allah onun günahlarını hafaza meleklerine unutturur. Aynı şekilde onun organlarına unutturur. İşlediği yerdeki izlerini de yok eder. Tâ ki, Allah’ın huzuruna vardığında, günah işlediğine dair aleyhinde şahitlik edecek bir şey bulunmasın!” (Suyuti, Câmiü’s-Sağir, 1/168)

Münziri, bu hadis rivayetinin zayıf olduğunu söylemiştir. (bk. Münavi, Feyzu’l-Kadir, 1/313, no: 513)

Kur’ân’da şöyle buyurulur:

“Ey îmân edenler! Allah’a Tövbe-i Nasuh ile (tam bir ihlâs ile) tövbe edin. Umulur ki, Rabbiniz günahlarınızı bağışlar ve sizi altından ırmaklar akan cennetlere koyar. O gün Allah’ın peygamberi ve beraberindeki müminleri utandırmayacağı gündür. O gün onların nuru önlerinden ve sağlarından koşarak cennete yol gösterirken, onlar da: ‘Ey Rabbimiz! Nurumuzu tamamla ve bizi bağışla! Muhakkak senin her şeye gücün yeter!’ derler.” (Tahrîm, 66/8)

Muâz bin Cebel (ra), “Yâ Resûlallah! Tövbe-i Nasûh nedir?” diye sorduğunda, Peygamber Efendimiz (asm):

“Kul, yapmış olduğu günahtan öyle nedamet eder ve Allah’tan öyle özür diler ki, sağılan süt memeye dönmediği gibi, bir daha günaha dönmez!” diye cevap vermiştir. (bk. Elmalı, Hak Dini Kur’ân Dili, 7/5127 )

Bediüzzaman bunun hikmetini şöyle açıklıyor: Halis yapılan tövbe ve istiğfar, şer işleme meylini kırar, günah arzusunu yok eder, şerrin zararlarını önler. (Sözler, s. 432)

Nasuh tövbe, ciddî, halis ve safi olarak, hulûs-u kalp ile sırf günahların bağışlanmasını dileyerek, sırf Allah rızası için yapılan tövbe demektir.

Günahı günah olduğu için terk etmek, haramdan haram olduğu için yüz çevirmek, sırf Allah korkusuyla günahtan ve haramdan pişmanlık duymak, bir daha günahlara dönmemek üzere günahların şerrinden Allah’a sığınmak ve tövbe etmek demektir Nasuh tövbe.

Bu şekilde bir tövbe eden ve eğer varsa kul haklarıyla da helalleşen bir kimsenin günahlarını, Allah dilerse, dilediği kullarına unutturur. Onun rahmeti ve merhameti sonsuzdur...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun