Kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek caiz mi?

Tarih: 09.08.2006 - 09:29 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kredi kartı tek çeşit değildir; faizli olanı var, faizsiz olanı vardır. Gününde ödeneni var, geciktirileni var.

Şayet kartla satın aldığınız malın parasını (sözleştiğiniz) günü geçirmeden öderseniz, faize düşmeden ödemiş olursunuz. Böylece kredi kartınızdan gelen bir mahzur söz konusu olmaz.

Kartın borcunu gününde ödemez de geciktirirseniz, elbette borcunuzu faizli ödemek zorunda kalırsınız. Böylece kartınızın mahzuru söz konusu hale gelmiş olur.

Bütün mesele, karta tanınan faizsiz ödeme müddetinin geçirilmemesinde, geç kalıp da faiz ödemek zorunda kalınmamasındadır. Faiz ödemeden kullanıyorsanız, mahzuru yok; faiz ödeyerek kullanırsanız mahzuru çok.

Ayrıca kredi kartını veren kurum, alıcıdan tahsil edeceği parayı satıcıya öderken belli bir miktar hizmet ve risk karşılığı kesebilir. Bu faiz değil, yüklendiği hizmet karşılığıdır. Çünkü kimse satıcının müşterideki alacağını kendisi ödeyip de sonra alacak tahsili için uğraşmaya mecbur tutulamaz. Bu hizmet yapılıyorsa bir karşılığı olması gerekir.

İslam’da komisyonculuk meşru bir meslektir. Verilen hizmetin karşılığı olan komisyon alınacaktır. Mebsut sahibi Serahsi, ileri bir görüşle yaşadığı beşinci asırda bunu ifade etmiştir.

Kredi kartı ile satış yapan işyeri, satılan malın bedelini bankadan müşterinin ödeme tarihinde alabilir. Bu tarihten önce kırdırmak suretiyle eksik alması faiz olacağından; caiz değildir.

Aslında en güzeli, kredi kartıyla alışverişe alışmamaktır. Çünkü kredi kartı sanki parasız alışveriş yapıyormuş gibi bir rahatlık sağlıyor sahibine. Ancak ödeme günü gelince biriken borçların yekûn tuttuğu anlaşılıyor. Bu defa da pişmanlık başlıyor, hatta hepsini birden ödeme zorluğuyla karşılaşılıyor. Bu durumda ya aile bütçesini zorlayarak ödeme yapılıyor ya da günü geçirilmek zorunda kalınıyor, faizli ödemeye düşülüyor. Böylece istemeden de faize bulaşma söz konusu hâle geliyor.

Bu durumda faizsiz fînans kurumlarının kredi kartını kullanmak faiz ihtimalini önlemekte, bir ölçüde emniyet söz konusu olmaktadır, denebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+

Yorumlar

akbas76

Faizli kuruluşların kredi kartlarını kullanmanın çeşitli mahzurları vardır: Bunları maddeler halinde sıralarsak; 1. Kredi kartları aşırı tüketimi, ihtiyaç fazlasının alımını yani israfı körüklemektedir. 2. Kredi kartları müslümanların faize karşı olan tutumlarını törpülemektedir. Kredi kartı kullananların çok büyük bölümü şu veya bu sebeple (unutma, para azlığı, önemsememe vb.) ödemelerini zaman zaman geciktirmekte dolayısıyla faize düşmektedir. Bu duruma düşen kişiler “Faiz haramdır, büyük günahtır” hesabını değil de, ödeyeceği miktarın hesabını yapmaktadır. 3. Kredi kartları için bankaların senelik aldığı hizmet parası, 300 milyon YTL (yaklaşık 220 milyon dolar) civarındadır. İşyerlerinden aldıkları komisyon, kredi kartı faizinden elde ettikleri gelirler, nakit çekim ücreti, limit aşım ücreti gibi gelirler ise bunun çok çok üzerindedir. Faiz müesseselerini güçlendirmektedir. ...

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
balina1969

en güzeli faizsiz finans kurumu kartlarını kullanmak sanırım selam ve dua ile

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
bekir gökçer

Şahin hocamı severim. yıllarca gazetede yazılarını izledim. kitaplarından istifade ettim. ilim erbabının turabı olayım, fakat bu konu hakkında verdigi cevabı saglıklı bulmadım... Haramlar belli helallar'da belli. şüpheli şeylerden uzak durmak tavsiyesi ile Allah'a c.c. emanet olunuz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
polatsolen

Allah C.C. günahlarımızı affetsin.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ensar261

faizsiz finans kurumlarının kredi kartını tavsiye ediyorsunuz. Ancak onların uygulamarının da faiz olduğu söyleniyor?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun