İslâm hukukuna göre kefil olan kimse kefaleti karşılığında ücret isteyebilir mi, bu ücret faize girer mi? Teminat mektubu ve banka kefaleti karşılığında verilen komisyonun durumu nedir?..
Bazı bankalar kgf teminatlı kredi veriyorlar, kgf de size kefil oluyor ve sizden yıllık %1,5 ila %3 oranında komisyon alıyor. Sorum şu; bu komisyon olayı faize girer mi?
Değerli kardeşimiz,
Kefalet bir teberru ve iyilik akdidir; onun mukabilinde ücret almak ve vermek caiz değildir.
Ancak mekfulu anh olan kimse (kefil olunan kimse), kendiliğinden kefile herhangi bir hediye takdim ederse, kefilin bunu almasında bir sakınca olmayıp, mesul olmaz. Yalnız kendisine kefil olunacak kimse ücret vermediği takdirde kefil bulamayacak ve bu sebeple işi aksayacaksa, parayla kefil tutmaktan dolayı mesul değildir, ancak kefil günahkâr olur. Nasıl ki haklı bir kimse rüşvet vermediği takdirde hakkı elinden alınacaksa rüşvet vermesinden mesul olmayıp, alan kimse mesul olduğu gibi.(1)
Kefaleti içeren teminat mektubunu vermek, İslâm hukukuna göre caizdir ve aynı zamanda büyük bir hizmettir. Ancak kefalet bir iyilik, bir teberru akdi olduğundan onun mukabilinde ücret almak caiz değildir. Yalnız teminat mektubu için yapılan telefon ve fax gibi şeylerin masraflarını ve yazılan yazının ücretini almak caizdir. Yani kefalet için ücret almak caiz değildir; kefalet için yapılan masraf ve verilen hizmetin ücretini almak ise caizdir. (2)
Ayrıca bir kurumun "teminat mektubu" şeklindeki kefaleti, fertler arasında yapılan kefaletten farklıdır. Kurumun giderleri vardır ve bu giderler her işlemle ilgili bulunmaktadır. Bir teminat mektubu işlemi yapılırken kurumun mesela mekanı, personeli ve aletleri kullanılmaktadır.
Bu sebeple bireyler arasında yapılan kefalet işleminden kefilin ücret alması caiz olmasa bile kurumun teminat mektubu bundan farklı olduğu için onun ücret alması çağımızda tartışılmış, birçok fıkıhçı tarafından caiz görülmüştür.
Dipnotlar:
1. EI-Fıkh'uI İslâmî ve Edilletuha, V / 161; Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II / 68.
2. Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, I / 408.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şükreden bir kul olmayayım mı, hadisini açıklar mısınız?
- İSLAM HUKUKUNA GÖRE KEFİL OLAN KİMSE KEFALETİ KARŞILIGINDA ÜCRET İSTEYEBİLİR MI?
- KEFÂLET
- KEFÂLET
- Şafi mezhebine göre kredi kartı ile alışveriş yapmak ile ilgili hükümler nelerdir?
- KEFİL
- KEFİL
- Şafi mezhebine göre sigorta ile ilgili hükümler nelerdir?
- Finans kurumlarında ev almak faize girer mi? Başka bankalar faiz diyorlar, finans kurumları da adına faiz demiyorlar, ama aynı oranlarda ana borcun üzerine ekleyerek geri ödeme istiyorlar. Nihayetinde bankalar arası faiz sistemi var ve finans kurumları..
- KUR`AN-I KERİM`İ ÜCRET MUKABİLİNDE OKUMAK CAİZ MİDİR? PEYGAMBER`İN (S.A.V.) ZAMANINDA ÖLÜ İÇİN KUR`AN-I KERİM OKUNUR MUYDU?