Kordon kanı almanın ve saklamanın fıkhı yönü nedir?

Tarih: 18.07.2023 - 21:15 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bebek doğunca kordonundan kan aldırıp daha sonraki hastalıklarında onu kullanmak için kordon kanı bankasında saklamanın fıkhi yönü nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayatı veya hayati bir uzvu kurtarmak için, şartlarına uyularak kök hücre nakli yolu ile tedavi olunması dinen caizdir. Hatta bir başkasının hayatını veya hayati bir uzvunu kurtarmaya vesile olacağı için kök hücre bağışında bulunmak sevap kazandıran bir davranıştır. Nitekim “Her kim bir hayatı kurtarırsa, bütün insanları kurtarmış gibi olur.” (Maide, 5/32) mealindeki ayet-i kerime de buna ışık tutmaktadır.

Buna göre; embriyonik kök hücre hariç, diğer kök hücrelerin, rızaya dayanmak, bir zarara uğratılmamak, bağış karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmamak ve devlet kontrolü altında olmak kaydıyla bağışlanması ve bu yolla tedavi yapılması dinen caizdir.

Sorunuza gelince; yeni doğan bebeklerden alınan ve kök hücre gibi tedaviye yönelik çalışmalarda kullanılabilen kordon kanı, göbek bağı ve hücre dokuları gibi maddeler de insanın parçası olması hasebiyle rasgele kullanıma sunulmamalıdır.

Ancak hukuki, etik ve fıtrata uygun çalışmalar olması ve ticari amaçlı kullanmak gibi suistimallere karşı yeterli tedbirlerin alınması şartıyla ilgili yerlerde tutulabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun