Köpek salyasını bir defa yıkamak yeterli mi?
Köpek salyası bulaşan bir bardağı veya elbiseyi elimle veya bulaşık ya da çamaşır makinesinde bir defa yıkasam yeterli olur mu?
Hanefi mezhebindeyim. Köpek salyasının necis olduğunu biliyorum. Köpek salyası avuç içinden fazla değen bardağı tabağı sadece bulaşık makinesinde 1 defa yıkamak yeterli midir, aynı şekilde kıyafeti de 1 defa çamaşır makinesinde yıkamam yeterli olur mu? Şafilerde toprakla 7 defa yıkama meselesini öğrendiğimden beri bu duruma fazlaca takıntı yaptım ve işler benim için çok zor olmaya başladı. Evde Köpek salyası değmiş bir eşya var ve benim değil bu sebeple temizleyemiyorum. O eşyanın dokunduğu yerlere de dokunamaz hale geldim. Kendi evimde istediğim yere dokunamıyorum. Dokunmam gerekirse de elimi yıkıyorum. Bunun normal olmadığını biliyorum. Fakat bunu düşünmeye engel olamıyorum. O eşyanın necis olduğunu bile bile ona dokunarak bir şey yapmasam yani olayın üstüne gitsem elimi yıkamasam diye düşünüyorum fakat bu seferde namazlarım kabul olmaz diye yapamıyorum. Namazlarımı kılamıyorum üzerimde sürekli necaset var diye. Eşyalarımı eğer yıkanmayacak bir şey ise 3 kere ıslak mendil ile siliyorum. Kıyafetlerimi ise çamaşır makinesinde 3 kere yıkıyorum. Bu da sürekli su harcamama sebep oluyor. Dışarı çıkmaktan bilir kaçınır hale geldim. Bu takıntılarımın hiçbiri hastalanırım korkusundan değil. Okuduğum bir yerde eğer abdestsiz ya da necasetle namaz kılarsak bilerek dinden çıkacağımız yazıyordu. Bu işin içinden nasıl çıkarım yardım eder misiniz? Allah razı olsun.
Değerli kardeşimiz,
Köpeğin salyası Malikî mezhebine göre necis değildir.
Hanefî mezhebine göre ise bir kere yıkamakla da temiz olur (yedi kere ve biri toprakla şart değildir, mendûbdur).
Siz bu iki mezhepten birine uyarak köpeğin salyasının değdiği şeyi bir kere yıkamanız yeterlidir, çamaşır makinasında veya bubulaşık makinasında yıkamak da olur.
Vesveseyi bırakın, bunu yapınca temizlenirsiniz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Köpeğin salyasının değdiği elbise nasıl temizlenir?
- Köpeğin salyasının değdiği elbise nasıl temizlenir?
- Evde, bahçede köpek beslemek namaza mani olur mu; köpek elbisemize sürtünürse, o elbiseyle namaz kılınabilir mi? İçinde köpek olan eve melek neden girmez?
- Hanefi ve Şafii mezhebine göre köpeğin dokunduğu yerler necis olur mu?
- Köpek necis midir? Maliki mezhebi hariç diğer üç mezhebe göre köpeğin necis olduğunu bir yerde okudum; bu doğru mu?
- Şafi Mezhebine göre necis bir şeyi yedi defa yıkama zorunluluğu olduğuna göre, çamaşır makinesinde yıkanan bir şeyi tekrar yıkamak gerekir mi?
- Şafii mezhebine, göre necasetten taharet / temizlik ve bu konudaki vesvese bahsini anlatır mısınız?
- Köpeği necis kılan sebepler nelerdir?
- Allah köpeğe böyle bir fıtrat vermişken niçin necis oluyor?
- Şafi Mezhebi'ne göre necis bir şeyi yedi defa yıkama zorunluluğu olduğuna göre, çamaşır makinesinde yıkanan bir şeyi tekrar yıkamak gerekir mi?