Konuştuğu kişiyi etkilemek amacıyla, kendini beğendirmek için sesini güzelleştirenin Allah farz ve nafile ibadetlerini kabul etmez, anlamına gelen bir hadis var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Sorudaki şekliyle bir hadis rivayetine rastlayamadık. Ancak konu ihlasın önemi ve gösterişin zararı ile ilgilidir. Bu konuda bir çok ayet ve hadisler vardır:
Örneğin, Maun suresinde “Gösteriş yaparak namaz kılanlara yazıklar olsun!” manasına gelen bir tehdit söz konusudur.
Ebu Umame’den gelen bir rivayete göre, adamın biri Hz. Peygamber (a.s.m)’e gelerek şunu sordu: “Ganimet elde etmek ve insanlar tarafından (kahraman gibi unvanlarla) anılmak / şöhret olmak için savaşa katılan kimse hakkında ne diyorsunuz?” Hz. Peygamber (a.s.m) “onun için hiç bir şey yoktur” buyurdu. Adam bu soruyu üç defa tekrarladı, her defasında “Onun için hiç bir şey yoktur” diye cevap verdi. Üçüncüsünde ise Hz. Peygamber (a s.m) şunu da ilave buyurdu: “Yüce Allah amellerden ancak halis olan ve sırf O’nun rızası için yapılanları kabul eder.”(Nesaî, Cihad, 24)
Ebu Musa el-Eşarî anlatıyor: Adamın biri Hz. Peygamber (a.s.m)’e gelerek şöyle sordu:
“Ey Allah’ın Resulü! Adam ganimet elde etmek için savaşır; adam halk arasında isim yapmak, meşhur olmak için savaşır; adam kendisine itibar edilsin, yeri ve makamı bilinsin diye savaşır... Bunlardan hangisi Allah yolundadır?” Hz. Peygamber (a.s.m) cevap verdi:
“Kim, Allah’ın sözü (tevhit inancı, Allah’ın hükmü) en üstün olsun diye savaşırsa, işte o Allah yolundadır.”(Müslim, İmare, 149)
Ebû Hüreyre anlatıyor: Ben Resûlüllah (a.s.m.) 'ı şöyle buyururken işittim :
“Kıyamet gününde insanların, üzerine ilk hüküm verilecek olanı (şu üç kimsedir. Bunlardan birincisi) şehîd edilen bir adamdır. Bu adam getirilerek ona Allah nimetlerini tarîf edecek, o da onları tanıyacaktır. 'Bu ni'metler hakkında ne yaptın?' diye soracak; şehid: 'Senin uğrunda çarpıştım. Nihayet şehîd edildim!' diyecektir. Hak Teâlâ : 'Yalan söyledin! Lâkin sen cesur denilmek için çarpıştın. Gerçekten denildi de!' buyuracak. Sonra onun hakkında emir verecek; o da yüz üstü sürüklenecek, nihayet cehenneme atılacaktır."
"Bir de ilmi öğrenip öğreten ve Kur'ânı okuyan bir adamdır. Bu da getirilerek, Allah kendisine nimetlerinî tarîf edecek, o da onları tanıyacaktır. 'Bunlar hakkında ne yaptın?' diye soracak. O adam : 'İlmi öğrendim ve öğrettim. Senin rızan için Kur'ânı da okudum!' diyecek. Allah teâlâ: 'Yalan söyledin! Lâkin sen ilmi âlim denilsin dîye öğrendin; Kur'ânı da o kaari'dir (iyi bir Kur’an okuyucusudur) denilsin diye okudun; gerçekten denildi de!' buyuracak. Sonra onun hakkında emir verecek ve yüzü üstü sürüklenecek; nihayet cehenneme atılacaktır."
"Bir de Allah'n, rızkını genişlettiği ve kendisine malın her çeşidinden verdiği adamdır. Bu da getirilerek ona, Allah nimetlerini tarîf edecek; o da onları tanıyacaktır. 'Bunlar hakkında ne yaptın?' dîye soracak. O adam: 'Uğrunda mal sarf edilmesini dilediğin hiç bir yol bırakmadım. Mutlaka senin için sarf ettim!' diyecek. Allah teâlâ Hazretleri: 'Yalan söyledîn! Lâkin sen, o cömerttir desinler diye yaptın. Gerçekten denildi de!' buyuracak. Sonra onun hakkında emir verecek ve yüzü üstü sürüklenecek. Sonra cehenneme atılacaktır.”(Müslim, İmare, 152).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Meleklerin ruhu var mıdır; ecsam-ı nurani oldukları ifade edilmektedir, buna göre meleklerin cisimleri mi vardır?
- "...Mekke ve çevresinde bulunanları uyarman, şüphe götürmeyen toplanma günü ile uyarman için sana Arapça okunan bir Kitap vahyettik..." (Şura, 42/7) ayetini, Peygamberimiz'in bütün insanlığa gelmesi ve İslamiyetin evrenselliği ile açıklar mısınız?
- Kur’an'da, herkesin hesaba çekileceğine dair ayet olmasına rağmen, hadislerde bazı kimselerin hesaba çekilmeden cennete gireceğine dair bilgilerin bulunması nasıl açıklanabilir?
- "Allah'a ve âhiret gününe iman eden bir topluluğun-babaları, oğulları, kardeşleri yahut diğer akrabaları da olsa- Allah'a ve Peygamberine düşmanlık eden kimselere sevgiyle bağlandıklarını göremezsin." (Mücadele, 58/22) ayetini açıklar mısınız?
- Hz. Yakup’un, Hz. Yusuf’un ayrılığına dayanamayarak kırk yıl ağlaması peygamberlik makamı ile nasıl bağdaşır; sabretmesi gerekmez miydi?
- Sabır dilemek musibet getirir. Sabır dilemek yerine af ve afiyet dilemek gerekir deniyor. Nasıl değerlendirmeliyiz?
- Gecenin bir bölümünde ve yıldızların batışında da onu tesbih et. (Tur, 52/49) Yıldızların batması nasıl oluyor, ayetin Arapçasındaki batış kelimesinin anlamı nedir?
- "Allah Teâla Hazretleri, Nısf-u Şaban gecesinde dünya semasına iner ve Kelb Kabîlesinin koyunlarının tüyünün adedinden daha çok sayıda günahı affeder." Bu hadisin sıhhati hakkında bilgi verir misiniz?
- Fudayl b. Iyaz’ın hayatı hakkında bilgi verir misiniz?
- Kâinat daha önce nasıldı?