"Kıyamet yaklaşınca müminin rüyası yalan çıkmaz" hadisinden maksat nedir?
- "Kıyamet yaklaşınca (ahir zamanda) müminin rüyası yalan çıkmaz" hadisinden maksat nedir?
Değerli kardeşimiz,
- Önce şunu belirtelim ki, hadisde “kıyamet yaklaşınca” ifadesi yerine, “İza karube’z-zeman = zaman yaklaşınca” ifadesi vardır. Buharî’de de aynı anlama gelen “İza ikterebe’z-zeman” (Rüya, 91/26) ifadesi kullanılmıştır.
Bu ifadeyi âlimler farklı şeklide yorumlamışlardır:
- Bazılarına göre, “zamanın yaklaşması”, gece gündüzün eşit olduğu mevsimlere işarettir. O da daha çok bahar mevsimine rast gelir ki, o ortamda ruhlar yeni ortaya çıkmış yeşillik, çayır-çiçeklerden huzur bulduğu için, görülen rüyaların doğruluğu üzerinde olumlu etkisi vardır.
- Bazılarına göre, “zamanın yaklaşması” ifadesi, “kıyametin yaklaşması” anlamına gelir. Bu âlimlere göre, kıyamete yakın zamanlarda, din bilgileri gittikçe eksilmeye başlar, insanlar bir nevi fetret devrine girmiş olurlar. Hz. Muhammed (a.s.m)’den sonra artık bir peygamber gelmeyeceği, İslam’ın hakikatlerini ders veren gerçek din âlimleri de çok azalacağı için, Allah merhametiyle -dinini yaşamak isteyen- müminleri rüyalar vasıtasıyla desteklemek üzere uyarır, müjdeler ve azarlar. Bu sebeple, “Müminin rüyası neredeyse hiç yalan çıkmaz. Dili en doğru olanın rüyası da en doğru olur.” (bk. İbn Hacer, Fethu’l-Bârî, ilgili hadisin açıklaması).
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Kıyamet yaklaşınca (ahir zamanda) müminin rüyası yalan çıkmaz" hadisinden maksat nedir?
- RÜ'YA-I SÂDIKA
- "Kim, görmediği hâlde rüya görme iddiasına kalkarsa (kıyamet günü) arpa daneciğine düğüm atması teklif edilir." hadisini açıklar mısınız?..
- İnsan uyuduğunda ruhu nereye gider? Rüyayı günlük yaşantımızdaki meşguliyetlerimize göre mi görüyoruz? Yani gördüğümüz rüyaları neler etkiliyor?
- Salavatsız yapılan bütün dualar geçersiz mi?
- Schumann Rezonansı ile zamanın hızlanacağını söyleyen hadisi ilişkilendirmek yanlış mı olur?
- Ahir zamanda zaman gerçekten kısalmış mıdır?
- "Mü'minin rüyası, peygamberliğin kırk altı cüzünden bir cüzdür." Hadiste geçen "peygamberliğin kırk altı cüzü" ne demektir?
- Hiçbir işi vaktinde ve çabuk yapamayan kişi ne yapmalıdır?
- Şeytan Peygamber Efendimizin kılığına girebilir mi?