Kinli ve nefsi büyük olana hakkımı helal etmeli miyim?
- Kalbinde kin olan ve nefsi büyük olan birine hakkımı helal etmeli miyim?
- Kin ve nefislerinden dolay benimle konuşmuyorlar ben de hakkımı istiyorum günah mı?
Değerli kardeşimiz,
İkili ilişkilerde yaşanan sorunlar tek taraflı değildir, her iki tarafın da az veya çok bundan payı vardır. Siz onları değiştiremezsiniz, ancak kendinizi değiştirebilirsiniz.
Burada size düşen şey, öncelikle yaşadığınız sorunlarda, kendi eksikliklerinizi veya yanlışlıklarınızı görüp düzeltmektir.
Kendinize şu soruyu sorun:
"Evet, onların benimle konuşmamasında, nefislerinin şişkin olmasının payı olabilir, ancak yaşanan bu soruna benim katkım nedir?"
Bu sorunun cevabını bulmaya çalışırsanız, hem kendinizi geliştirmiş olursunuz hem de ikili ilişkilerinizi düzeltmiş olursunuz.
Affetmek büyük bir fazilettir, ancak o nispette de zor bir konudur. Çünkü kişinin nefsi, bazen de vicdanı buna izin vermez.
Ancak affetmediğiniz sürece de bu durum sizin yüreğinizde hep bir yük olarak kalacaktır. Onun için affederseniz manen çok rahatlayacaksınız.
Affetmek, karşıdakinin yaptığı haksızlığı kabul etmek anlamına gelmez veya karşıdakine hak vermek anlamına gelmez. Sadece onun yaptığı bir eylemden veya davranıştan dolayı ona kin gütmemek ve ona düşmanlık etmemektir, ona hak vermek değil, onu anlamaktır, hatasını bağışlamaktır.
Unutmayın ki, iyi geçinmek iki kişinin kusursuz olması ile değil, birbirlerinin kusurlarını hoş görmesiyle olur.
Esasen hangi konuda hakkınızı istediğinizi anlayamadık. Ancak konu ne olursa olsun hakkınızı istemek asla günah değildir, tam aksine kişi hakkını isteyebilmelidir. Önemli olan, hakkınızı isterken takip ettiğiniz yol ve kullandığınız üsluptur. Güzel bir üslupla, kırıcı olmadan, yaralamadan, kardeşliğe, dostluğa, arkadaşlığa zarar vermeden hakkını aramaktır.
Yoksa hak arayayım, diye yıkıp dökerseniz işte o zaman günah olmuş olur.
Bununla beraber, maddi veya manevi hangi hak olursa olsun, affetmek, unutmak, başa kakmamak, aksine iyilikle karşılık vermek Allah’ın rızasına ve affına vesile olmakla beraber, o kişinin size samimi bir dost olmasına da sebep olacaktır:
“Eğer affeder, müsamaha gösterir, bağışlarsanız, şunu bilin ki, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Teğabün, 64/14)
“Kötülüğü iyiliğin en güzeli ile karşılık vererek defedin. Böylece bakarsınız ki aranızda düşmanlık bulunan kimse candan bir dost oluverir.” (Fussılet, 41/34)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah kulunu affettiğinde adaletsizlik olmuyor mu?
- Çok kindarım, ne yapmalıyım?
- Üzerinde kul hakkımız bulunan kişilere hakkımızı helal edersek sevap kazanabilir miyiz?
- Affedicilik konusunda ayet ve hadis var mıdır?
- Dünyada herkese hakkını helal eden kimsenin, namaz gibi bazı amelleri eksik olsa bile, sorgusuz doğrudan cennete alındığı doğru mu?
- Bir mümin diğer mümin kardeşlerine karşı kırılmamayı, gücenmemeyi nasıl başarabilir?
- AFV
- Bize karşı işlenen hataları affedici olmaya nefsimizi yanaştıramıyoruz. Bu konuda nefsimizi nasıl ikna edebiliriz?
- Müslümanın, diğer Müslümanlar üzerindeki hakları nelerdir?
- Müslümana sövmenin hükmü nedir?