Kimde, ne daha güzeldir?

Tarih: 23.03.2024 - 15:22 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Uzun bir sözün içinde, haya güzeldir, lakin kadınlarda daha güzeldir, şeklinde bir ifade gördüm, bu hadis mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili hadis-i şerif şöyledir:

"Adalet güzeldir, fakat idarecilerde daha güzeldir.

Cömertlik güzeldir, ama zenginlerde daha güzeldir.

Takva güzeldir, lakin alimlerde daha güzeldir.

Sabır güzeldir, ancak fakirlerde daha güzeldir.

Tövbe güzeldir, fakat gençlerde daha güzeldir.

Haya güzeldir, lakin kadınlarda daha güzeldir." (Münavi, Feyzu’l-kadir, 4/378, h. no: 5685)

Esasen "Adalet, cömertlik, takva, sabır, tövbe ve haya gibi vasıflar" insan hayatının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bu vasıfları kaybeden, bu özelliklerden mahrum kalan kimse zaten pek çok şeyi çoktan kaybetmiştir.

Bu nedenle burada sayılan güzel ahlak her Msülümanda olmalı. Ancak, bazı özellikler bazılarında daha da öncelik arz eder ve ondan bu özellik öncelikle beklenir. Bu durumda o güzel ahlak daha bir güzel olur.

İşte bu gerçekten hareketler, hadis-i şerifte sadece güzeldir denilmemiş, daha güzeldir buyurumuştur.

Nitekim:

İdarecilerden adalet, hakkaniyet ve denge arıyoruz. Adalet güzelliğiyle süslenmelerini istiyoruz.

Varlık sahibi insanların ellerinin açık olmasını, fakir fukaraya el uzatmasını bekliyoruz. İmkânlarını muhtaçlarla paylaşmasını bekliyoruz. Onların bu güzelliklerle parlamalarını talep ediyoruz.

İlim ehlinin, âlimlerin bildiklerini, öğrendiklerini ve öğrettiklerini hayatlarına geçirmelerini gönlümüzden geçiriyoruz.

Takva dediğimiz günahlardan kaçınmak, güzel ameller ve davranışlar sergilemek ilim ehlinin süsüdür. Bildiklerinin ve öğrettiklerinin tersini yapan alimlerin, özellikle din adamlarının toplum üzerindeki yanlış imajını da üzülerek görüyoruz.

Fakir ve yoksul insanlarda sabır çok üstün bir vasıftır. Fakirlerin, kısmetine razı olması, kanaate alışması, kendi yağıyla kavrulmasını bilmesi, kimseye el-avuç açmaması, namerde muhtaç olmaması onun en büyük servetidir. Yoksa her şeyden şikayet eder, dert yanar, devamlı surette yoksulluğunu insanlara açarsa, kendi huzurunu kendi eliyle yitirir.

Tövbe ilacı gençler için her zaman kullanmaları gereken bir ilaçtır. Çünkü her gün çeşitli vesilelerle yüzlerce günahla iç içe olan gençler, kirlenen kalplerini tövbe suyuyla temizlerse, arı-duru bir hayat geçirirler. Tövbe, işlenen günahlardan dolayı Allah'tan özür dilemek, aynı hataya bir daha düşmemek için Allah'tan yardım istemektir.

Haya, iffet ve utanmak ise, kadınlarımızın en önemli süsü, en hayati güzelliği ve en değerli servetidir. Ar damarı çatlamış, utanmaktan "utanır" hâle gelmiş, ayıbı "ayıp" sayan bir kadının, bu kayıplarını telafi etmek imkânı var mıdır? Bu değerlerin yerine koyabileceği başka bir şey bulabilir mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun