TIRNAK (KESMEK)
El ve ayak parmaklarının uçlarında bulunan, parmakları dış etkilerden koruyan boynuzsu maddeler olan tırnaklar zamanla uzar. Uzayan kısımların kesilmesi fıtratın (insan yapısının) gereği olan sünnetlerdendir. Hz. Peygamber fıtrattan olan beş temizlikten birinin de tırnakların kesilmesi olduğunu belirtmiştir. Tırnaklar uzayınca etle tırnak arasına pis, mikroplu şeyler girer. Bilhassa el parmakları vücudun hemen her yerine, özellikle yemek yerken ağza değeceğinden, buralara mikropları bulaştırır. Koruyucu hekimlik açısından da tırnakların kesilmesi çok önemlidir. Abdest ve gusül esnasında suyun tırnak altlarına (uzayan kısmın altına) ulaşması şarttır. Pislik dolu olduğu için buralara su ulaşmazsa temizlik olmaz. Güzellik niyetiyle, temiz tutulsa da tırnak uzatmak yanlıştır, sünnete aykırıdır.
Tırnak kesmek sadece, Hac veya Umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ geceleyin tırnak kesilmez şeklinde yanlış bir inanç vardır. Elektriğin olmadığı zamanlarda, kesilen tırnağın nereye sıçradığının görülemediği düşüncesinden kaynaklanan bu kanaat, böyle durumlar için geçerli olabilir. Fakat bugün, elektriğin aydınlattığı ortamlarda gece tırnak kesmenin hiç bir sakıncası yoktur. Kesilen tırnaklar gelişi güzel bir şekilde bırakılmamalı, uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı, yok edilmelidir.
BENZER SORULAR
- TIRNAK (KESMEK)
- Sünnete göre tırnak nasıl kesilir?
- Geceleyin tırnak kesmek caiz mi?
- TIRNAKLARIMIZIN ALTINDA KİR TOPLANIYOR, ABDEST ALDIĞIMIZ VEYA YIKANDIĞIMIZ HALDE YİNE KİR YERİNDE KALIYOR. BU DURUMDA ABDEST VE GUSÜLÜMÜZ SAHİH MİDİR?
- Kesilen tırnaklar, saçlar ve tüyleri sobada yakmak caiz mi?
- Tırnak altındaki kir abdest ve gusle mani midir?
- Protez tırnak abdest için sorun teşkil eder mi?
- Sünnet Olan Beden Temizliği
- Ayakkabı boyası, uhu, vücudun herhangi bir yerine bulaşan kimyasal boyalar abdeste mani midir?
- Cünüpken kesilen saç ve tırnaklar, haşirde cünüp olarak mı dönecek?