Sefere (yolculuğa) çıkan kişi, evinden çıkar çıkmaz namazlarını kısaltarak mı kılar? Ramazanda sabah namazından sonra yola çıktı ise orucunu tutar mı?
1. Sefere niyet eden ve yola çıkan kimse, oturduğu beldenin binalarını geçtikten itibaren namazlarını kasra / kısaltmaya başlar. Bulunduğu şehir veya kasabadan çıkarken gittiği istikametteki meskûn yerleri geçmiş olması lâzımdır. Şehre bağlı olup da birbirinden ayrı olan mahallelerin hepsini de geçmiş olmak gerekir. Ancak şehrin dışında olup da eskiden şehre bağlı olan ve hâlen harâbe hâlinde bulunan yerler şehre bağlı sayılmazlar. Kasr, yani dört rekatlı farzları iki rekat olarak kısaltarak kılmak için bunları da geçmek şart değildir. Şehre bitişik köy varsa, kasr yapılabilmek için bunların da geçilmesi şarttır.
2. Ramazanda oruç tuttuktan sonra sefere çıkan kişi orucunu bozması caiz olsa da devam ettirmesi daha faziletlidir.
İlave bilgi için tıklayınız:
BENZER SORULAR
- Nereden itibaren namazlar kasredilmeye başlanır?
- Seferi olmanın, seferi namazın şartları nelerdir? Seferi olduğumuz hâlde farz namazları aynen olduğu gibi kılabilir miyiz?
- Seferîlik hükümleri nelerdir?
- Seferi (Yolcunun) Namazları
- Sefer Hâlinde Kaç Güne Kadar Namaz Kasredilir?
- Namazı Kasretmenin Şartı Nedir?
- Deprem bölgesinden sıkça sorulan sorular nelerdir?
- Şafi mezhebine göre dört ret'atlık namazların kısaltılması ile ilgli hükümler nelerdir?
- Peygamberin mezhebi mi vardı?
- Otuz gün kalmak için gidilen yerde namazlar kısaltılır mı, seferilik hükümleri nelerdir? Sesferde nasıl niyet getirmeliyim?