MÜBAH
Yapılması da, yapılmaması da istenmiş olmayan, yani yapılmasında da yapılmamasında da bir sakınca bulunmayan şeyler mubahtır. Mubaha helâl da denir. Yemek, uyumak, gezmek gibi. Ancak, mubah olan şeylerin tamamen terkedilmesi, ya da sürekli yapılması farz, vâcip, sünnet, ya da müstehaplara engel oluştuiuyorsa, mubahlar da aynı siraya göre; haram, kuvvetli mekruh ya da mekruh olabilecekleri gibi; farz, vâcip ya da sünnet de olabilirler. Meselâ yemek yeme mubahtır. Yani kimse yemek yediği için mükâfat, ya da ceza görecek değildir. Ancak doyduktan sonra tika-basa yemesi haram olur. Zayıf düsmeyip görevlerini yapacak kadar yemek yemesi de farz olur.
Yine meselâ spor yapmak mubahtır. Ama, namazları veya diğer görevleri geciktirecek, ya da kaçıracak ölçüde sporla meşgul olmak, mekruh veya haramdır. Düşmana veya meşru görevlere karşı güçlenmek için spor yapmak, vâcip, ya da sünnettir.
BENZER SORULAR
- MÜSTEHAP
- MEKRÛH
- VÂCİB
- Cünüplük neden haram kılınmıştır; cünüp insan neden pis sayılır?
- Vitir, kuşluk, evvabin veya yatsı namazının ilk sünneti gibi namazları, geçerli bir özürden dolayı yarıda bırakıp kazaya kalırsa, ikindi ve sabah namazlarının farzından sonra kaza etmek caiz midir?
- Farz ile vacib arasındaki fark nedir?
- Köpek eti helal midir?
- Namazda bir vacibi bilerek veya bilmeyerek terk etmek namaza zarar verir mi; bu durumda ne yapmak gerekir?
- "Şerli olanlarınız bekârlardır." hadisi bağlamında, bekârlığın şer olması ve evlenmenin hükmü hakkında bilgi verir misiniz?
- Evlenmenin hükmü nedir?