Kafire veya günahkara neden selam verilmez?

Kafire veya günahkara neden selam verilmez?
Tarih: 13.04.2021 - 15:20 | Güncelleme:

Soru Detayı

1) Günahkara veya kafire değil, günaha ve küfre karşı olmak gerekmez mi?
- ​Kimlere selam verilmez adlı yazınızda "Kafire, sahih görüşe göre zımmiye, fıskını açık açık yapan fasıka, İslam dinine aykırı şarkı ve çalgı ile meşgul olana, mubah olmayan oyunları oynamakta olana, güvercin uçurmakla meşgul olana, avretini örtmeyenlerin bulunduğu hamama, İmameyne göre helada bulunana, idrarını yapmakta olana, yalan, güldürü, gıybet, dedikodu vb. ile meşgul olana, insanlara sövene, sokaklarda kadınlara bakakalana selam verilmez" demişsiniz.
- Benim aklımda da bazı sorular oluştu. İslam'ın hoşgörüsü kendisine tabi olmayanları da kanatları altına almışken bir yandan da sen "Kafirsin bir kere sana selam verilmez." demesi biraz kafama oturmadı. Ehli kitabın kadınlarıyla evlenmek helal değil mi biz Müminlere, şimdi bir adam karısına selam vermeyecek mi?
- Kafirlerle dinlerini örnek almadıkça dost almak da caiz demişsiniz ama bir Müslüman yolda gördüğü gayrimüslim arkadaşına selam vermeyecek mi?
- Hepsini bir kenara bırakalım. İçki içene, zina yapana namaz kılmayanlara hatta kısmen daha küçük günahlar olan gıybet yapana yalan söyleyene güldürü yapanlara mubah olmayan oyunları oynayanlara selam vermeyeceksek memlekette selam verecek insan kalmaz ki. Sadece evliyalar kendi aralarında selamlaşacak demek oluyor bu sonuçta hepimizin günahları var.
- Mesela ben futbolcuyum bazen şortla oynadığım için oynadığım oyun mubah olmuyor. İnsanlar benle ilişkiyi selamı sabahı kesmeli mi?
- Yani günahkara değil, günaha karşı olmak lazım değil midir?
2) Ayrıca bir kafir futbolcuyu, oyuncuyu, şarkıcıyı sevmek haram veya küfür müdür?
3) Allah’ın selam isminin tecellisi olan İslamiyete giresin anlamında, Müslüman olmayan selam vermek caiz olur mu? Yani bir anlamda Müslüman olasın anlamında selam verse sakıncası olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, günah işlerken selam verilmez, yoksa bir Müslüman günahkar da olsa, herhangi bir günahı işlemezken selam verilir. Soruda ifade edilen durumlar günahı işlediği andaki hallere aittir.

1) Selam, bir anlamda muhatap olan kimseye Allah’ın rahmetini, himayesini, emniyet ve selametini istemek demektir. Bu sebeple bu lütuflara layık olmayan kâfirlere selam vermek doğru görülmemiştir.

a) İslam’da esas olan küfür ve günah hasletine karşı olmaktır. Ancak, selamın kimlere verileceğine veya verilmeyeceğine dair yorumlar birer içtihat mahsulüdür. Bu sebeple konuyla ilgili farklı yorumlar yapılmıştır.

Bununla beraber, sahih hadiste Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

“Yahudilere de Hristiyanlara da önce siz selam vermeyin.” (Müslim, Selam 13)

Ve yine şöyle buyurmuştur:

“Ehl-i kitaptan size selam veren olursa, cevap olarak siz de 've aleyküm' deyin.” (Buhârî, İsti’zân 22, Mürteddîn 4; Müslim, Selâm 6–9)

Bu hüküm Ehl-i kitap olmayan kafirler için elbette daha da geçerlidir.

b) Selam, Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarından biridir. Büyük günah işlemiş de olsa kişiyi imandan çıkarmaz ve bu hakkı iptal etmez.

c) Selamın verilmediği bazı günahkarlar, günahları açıktan işleyen, insanları onlara yönlendiren, İslam toplumunda fuhşun, isyanların yayılmasına çalışan kimselerdir. Bu da eğer selam vermemekte bir fayda, bir maslahat olacaksa bu yapılır. Şayet bu selamsızlık muhataba bir fayda vermeyecekse, örneğin bu işten vazgeçmesine, tövbe etmesine vesile olmayacaksa, selam vermekte bir sakınca yoktur.

d) Küçük günah işleyenlere karşı selam vermemek gibi zecri bir tedbir yoktur. Çünkü küçük günahlardan tamamen uzak olan çok azdır. Büyük günah işleyenlere de -suçun işlendiği esnada- selam vermek mekruh görülmüştür. Daha sonra verilebilir. (bk. Fetava en-Nur ala’d-dereb, 1/372-374)

2) “Bir kafir futbolcuyu, oyuncuyu, şarkıcıyı sevmek haram veya küfür müdür?” sorusuna gelince:

İslam’da bir kafiri kafir olduğu için sevmek haram olduğu gibi, dinden çıkma riskini de taşıyor. Çünkü bu takdirde, kişi Kur'an’a göre yanlış ve batıl olan ve küfür sayılan bir vasfı sevmiş olur ki çok tehlikelidir. 

Dini, fikri açıdan değil de sadece dünyevi bazı iyiliklerden ötürü bir kâfiri sevmek, onunla ticaret etmek, komşu ise, komşuluk hakkını vermek, hediyeleşmek, haram olmasının ötesinde, Müslümanın bir görevidir.

3) Mana itibariyle bu anlamda bir sakınca yoktur, içinden İslam dinine girmesi anlamında selam diyebilir.

Bununla beraber, mealini verdiğimiz hadis-i şerife de dikkat etmekte fayda vardır. Bu sebeple, ilgili duayı “selam” şeklinde değil de başka bir dua olarak hidayetini istemek daha uygundur.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hristiyan ve Yahudilerle karşılaşınca yolu onlara daraltın, anlamında ...
Müslüman olmayan kimselere, kafire selâm vermek caiz midir ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun