Kadınlar, erkeklere ödül olarak mı verilecek?

Tarih: 15.07.2023 - 09:34 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Benim cennet ve kadın ile alakalı bir sorum olacaktı. Ben 18 yaşında bir kızım ve elhamdülillah Müslümanım ama aklımdaki bir soru içimi yiyor. Cennetteki tasvirlere baktığımız zaman kadınlar için hep temiz kadınlar, hurilerden daha güzel kadınlar olarak tarif edilmiş. Ve bununla alakalı birçok ayet de var. Okuyunca artık şey düşünmeye başladım.
- Kadınlar cennette sadece erkeklere ödül olarak mı verilecek? Girme amacımız erkeklere eş olmak mı sadece?
- Çünkü ben cennette evlenmek istemiyorum ve eğer böyleyse durum bu beni baya üzüyor. Tabi ki önceliğimiz cennete girmek ama aklımdaki bu soru beni çok üzüyor. Umarım cevap verirsiniz.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Öncelikle ifade edelim ki, cennete giren kadın kocası için bir nimet olduğu gibi kocası da o kadın için bir nimettir. Bu bakımdan kocası da kadına bir ödül olarak verilmektedir. Bunda garipsenecek bir durum olmadığı gibi, cennetin en güzel nimetlerinden biri olduğu açıktır.

- Cennetin sonsuz nimetlerinden sadece biri karı-koca hayatıdır ve bu durum tek taraflı bir nimet değil iki tarafı da memnun eden ve iki tarafın da arzuladığı bir nimettir. Buna rağmen sonsuz ve tükenmez nimetlerden sadece birini esas alıp cenneti sanki bir tek nimetmiş gibi göstermek elbette doğru olmaz.

“Erkek olsun, kadın olsun, kim mümin olarak güzel bir iş yaparsa, biz ona huzurlu bir hayat yaşatır; yaptıklarının daha güzeliyle de ödüllerini veririz.” (Nahl, 16/97)

mealindeki ayet ve benzerlerinde, iman edip güzel işler yapan erkeğin de kadının da mükâfat yerinin cennet olduğuna vurgu yapılmıştır.

Onlarca ayette cennete gitmenin tek yolu iman ve salih amel olduğu bildirilmiştir. Fakat hiçbir ayette spesifik olarak “kadınların erkeklere ödül olarak cennete konulacağına” dair bir ifade söz konusu değildir.

“Takva sahiplerine (Rabbine karşı gelmekten sakınanlara) vaad edilen cennetin temsili şudur: İçinde doğal nitelikleri bozulmamış su ırmakları, tadı bozulmamış süt ırmakları, içenlere lezzet veren şarap ırmakları, süzülmüş bal ırmakları bulunan bir bahçedir. Onlar için ayrıca orada her meyveden mevcuttur, üstelik rablerinden bir de bağışlama lütfu. Şimdi bunlar, ateşte devamlı kalan, bağırsaklarını parçalayan kaynar su içirilen kimseler gibi olur mu hiç?” (Muhammed, 47/15)

mealindeki ayette de cennet mükâfatını kazananların -erkek olsun kadın olsun- takva sahibi / hakkıyla Allah’tan korkan, onu sevip sayan ve itaat eden kimseler olduğuna dikkat çekilmiştir.

“Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Birbirinizi tanıyıp sahip çıkmanız için milletlere, sülâlelere ayırdık. Şunu unutmayın ki Allah'ın nazarında en değerli, en üstün olanınız, takvada (Allah'ı sayıp haramlardan sakınmada) en ileri olandır. Muhakkak ki Allah her şeyi mükemmelen bilir, her şeyden hakkıyla haberdardır.” (Hucurat, 49/13)

mealindeki ayette Allah katında insanların değeri ne mal ile ne mülk ile ne soy-sop ile nede cinsiyet ile olmadığını; bu değerin sadece Allah’a karşı saygılı ve itaatkar olmaktan geçtiği açıkça ifade edilmiştir. Bunun aksini düşünmek ayetlere, hadislere ve cennetin sonsuz nimetlerine aykırı olur, dikkatli olmak ve araştırmadan hemen hüküm vermemek gerekir, yoksa büyük sorumluluk altına gireriz.

Önemli bir not:

Bazı ayet ve hadislerde -sizin ifadenizle- “kadınların erkeklere bir ödül gibi” takdim edilmesi, kadınlar için bir pozitif ayrımcılıktır. Çünkü cennete gidenler insandır. İnsanın dünyada ihtiyaç duyduğu, lezzet aldığı her türlü maddi ve manevi / cismani ve ruhani mükâfatlarının olması kadar tabii bir şey olamaz.

Yoksa milyonlarca insan için cennet, cennet olmaktan çıkar.

Bu ihtiyaç ve lezzetler arasında iki cins arasındaki hayatın bölüşümü ve arkadaşlığıdır. Bu dünyada da böyledir. Fıtratı bozulmuş psikolojik hastalar dışında hiç kimse bunu inkâr etmez.

Böyle olunca, -cismaniyet itibariyle- cennette bu çok önemli hayat arkadaşlığına vurgu yapmaktan daha önemli ne olabilir! Bu ebedi dostluk ve arkadaşlıktan söz edilirken bunları cennete teşvik etmek için de yeni dostluklara, yeni arkadaşlıklara dikkat çekilmiştir.

Bu husus, aslında -sizin düşüncenize göre- bir ödül söz konusu ise, yukarıdaki ayetlerden de kolaylıkla anlaşılacağı ve başta da ifade edildiği üzere, kadınlar erkeklere birer ödül olduğu gibi, erkekler de kadınlara birer ödüldür.

Özellikle “Sizden gerek erkek gerek kadın, hayır işleyen hiçbir kimsenin çalışmasını zayi etmem. Çünkü siz birbirinizdensiniz, birbirinizden farkınız yoktur.” (Al-i İmran, 195) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun