Kadının babasından veya eşinden izinsiz okuması veya çalışması caiz mi?
- Kadın eşinden veya babasından izinsiz okuyabilir mi?
- Eğer okuyamaz ise, kadın İslamın doğruluğunu ancak okumakla, araştırmalarla bulursa izinsiz okuyabilir mi?
- Devlet kızların okumasına zorlaması için kadınlar mücadele edebilirler mi?
- Kadın okuyamadığı için çok mutsuz oluyorsa ve onun için psikolojisine zarar geliyorsa, erkekten izinsiz okuyabilir mi?
- Bir kadının zannı galibine göre erkeğin onu terk etmesini düşünüyorsa, izinsiz çalışabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
İslam’da kadının, kızın okuması ve çalışması mutlak manada yasak değildir, kırmızı çizgiler bellidir, bunlara riayet edilerek okunur da çalışılır da.
Kadın evli ise izinsiz okumak ve/veya çalışmak istediğinde ihtilaf çıkar, iki taraf da ısrar ederse aile birliği sona erebilir. Burada tercih devreye girer; ya evlilik ya çalışma veya okuma. Maddi ve manevi sebeplerle kadın okuma ve çalışmayı kendisi için zorunlu, vazgeçilemez görüyorsa tercihini ona göre yapar, vazgeçebilecekse de tercihini buna göre yapar. Bu tercih meselesi; yani tahammül veya boşamadan birini tercih erkek için de geçerlidir.
Doğru olan evlenmeden önce bu konuları konuşup anlaşmak ve sonra da buna göre davranmaktır.
Evli olmayan kız ve kadınların da büyükleri (velileri) vardır. Onlardan boşanmak mümkün değildir. Onlar istemiyorlarsa, kadın ve kız katlanmak zorunda kalacaklardır. Bu takdirde büyükler; yani izin yetkisi olanlar kadın ve kızlarını okuma ve çalışmadan menettiklerinde veya izin verdiklerinde, doğacak sonuçları hikmet çerçevesinde düşünmeli ve buna göre karar vermelidirler.
Ana-babaya itaat gereklidir. Onlar dinin kesin hükümlerine aykırı bir istekte bulunurlarsa, işte o zaman onlara itaat edilmez; tabii buna da güç yetiyorsa. Veliler, makul ve meşru bir sebeple çalışma ve okumaya karşı çıkarlarsa, bu takdirde zaten dine aykırı bir talep yoktur ve itaat gerekir...
Tekrar ediyoruz: Aile büyükleri ve kocalar, okuma ve çalışmaya izin vermedikleri takdirde doğacak maddi ve manevi zararı göz önüne almalı, kırmızı çizgilerin aşılması bulunmadığında izin verme konusunda hikmetli davranmalıdırlar.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadın eşinden izinsiz nafile namaz kılamaz mı?
- Kadın çocuk yapmama hakkına sahip midir?
- Kadının eşinden izinsiz dini sohbetlere gitmek için dışarı çıkması ve kocasının malından izinsiz sadaka vermesi caiz midir?..
- Kadının rızası olmadan, erkeğin, çocuk olmaması için korunması caiz mi?
- Kadın, hangi durumlarda çalışma hakkına sahip olur?
- Kadın eşinden izinsiz psikiyatri doktoruna gitmesi caiz midir?
- 4 hususta kadın dövülmesi caiz mi?
- Eşine belli etmemek mi daha doğru yoksa konuşmak mı?
- Kadın kocasından habersiz annesine para yardımı yapabilir mi?
- Evlenmeyi düşünenlerden gelen 19 soru