İslam'da idam cezası var mıdır? Örnekleri var mıdır?

İslam'da idam cezası var mıdır? Örnekleri var mıdır?
Tarih: 19.12.2006 - 11:39 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ölüm cezası, evli olup da zina eden insanlarla, bir Müslümanı öldürmüş insan için geçerlidir. Yani öldüren öldürülür. Ayrıca, devlete başkaldıran, fitne çıkaran insanlar da hakimin uygun görmesiyle öldürülebilir.

Hadis-i şeriflerde recm cezasından bahsedilmekte ise de, bu ceza her zaman bir tartışma konusu olmuştur alimler arasında... Hatta Osmanlılar döneminde, yani altı yüz yıl içinde tek bir tane recm olayı olmuştur; o da şeyhülislamın "Bu konuda fetva veremem." deyip, görevini terketmesi ile sonuçlanır.

İslam kısas ile de insanlar arasındaki kin ve kan davası gibi zararlı şeyleri ortadan kaldırmayı amaçlar. Bir insanı öldüren bir kişi için toplam üç hüküm vardır İslam’a göre:

1. Öldürülen tarafın ailesi adamı bağışlar: Adam serbest bırakılır.

2. Öldürülenin ailesi “kan bedeli“ alır. İstedikleri meblağ karşılığı adamı af ederler. Adam yine serbest kalır.

3. Öldürülenin ailesi kısas ister; “kana kan“ Bunun üzerine “ İslam devleti “ adamı idam eder. Kan davası da olmaz, çünkü idamı yapan devlettir. katilin ailesi itiraz edemez, Öldürülenin ailesi de ceza verildiği için intikama kalkışmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

KISAS...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

farukgokcr

Selamun Aleyküm hocam şeriatta ölüm cezası ile önemli 2 sorum olacak
1 Eğer öldürülen kişinin ailesi kana karşı kan istediği halde şeriatla yönetilmeyen bir devlette olduğu için hapse atılma korkusu ile bunu başka birine yaptırabilir mi ? yani başka birine öldüren kişiyi öldürmesi için tutabilir mi ?
2 Şeriatla yönetilmeyen bir ülkede hakim verilen kararların ahirette bir cezası olacak mı ?
şimdiden teşekkür ediyorum hocam.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör

1. Başka birisine yaptıramaz.

2. Hakim yasalara ve kanunlara göre karar vermekle yükümlüdür. Dolayısıyla öldürme cezası kanunda yoksa ve hakim de bu nedenle böyle bir karar veremiyorsa bir mesuliyeti de olmaz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun