İslam'a göre 3. göz gerçek mi?

Tarih: 05.07.2024 - 10:36 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İslam'a göre 3. göz gerçek mi yoksa sadece epifiz bezi mi?
- Ayrıca normal bir insan bu gözü açarsa diğer varlıkları (Cinler, melekler vs.) görebilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Üçüncü göz" kavramı, bilimsel olarak doğrulanmış bir olgu olmadığı gibi, İslam ile de doğrudan ilişkilendirilemez. 

Üçüncü göz, daha çok spiritüel inanışlarda kullanılan bir kavramdır.

Pineal bez ve bilinç araştırmaları gibi konular, bazı benzer konuları ele alsa da doğrudan üçüncü gözün varlığını destekleyen bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır. Dolayısıyla gerçek gibi kabul edip, İslam’da yerinin ne olduğu üzerinde konuşmak da bilimsel ve dini açıdan da pek bir anlam ifade etmez.

Bunun beraber İslam’da “Basiretin Açılması” olgusu 3. Göz ile anlatılmak istenen şeyin daha iyi anlaşılmasına yardım edebilir düşüncesi ile bazı açıklamalar yapacağız.

Yüksek bir farkındalık ve bilinç düzeyini gösterir.

Üçüncü göz kavramı, söz konusu inanışlarda genellikle içsel bir farkındalık ve yüksek bilinç düzeyini temsil eder. Bu çerçevede İslam’da bunun karşılığı basiretin açılması, basiret sahibi olmaya karşılık gelebilir. Çünkü İslam'da "basiretin açılması" kişinin manevi ve zihinsel farkındalığının artması, hakikati görme ve anlama yeteneğinin güçlenmesi anlamına gelir ve kişinin hem dünyevi hem de uhrevi konularda derin bir anlayışa sahip olmasını ifade eder. Mesela;

- Basireti açılan bir mümin Allah'ın ayetlerini ve kâinatı daha doğru bir şekilde kavrar.

- Yine basiretin açılması demek kişinin doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğini ifade eder. Bu, günlük hayatta doğru kararlar verebilme ve manevi yolda sapmadan ilerleyebilme anlamına gelir.

- İslam'da basiret, kalp gözünün açılması olarak da tanımlanır. Bu, kişinin kalp gözüyle hakikati görebilmesi, dünya işlerinin ötesindeki manevi hakikatleri anlayabilmesi anlamına gelir.

Basiret, hikmet ve bilgelikle de ilişkilidir.

- Hikmet, derin bir bilgi ve anlayışla doğruyu bulma ve uygulama yeteneğidir. Basiret sahibi bir kişi, hikmetli bir hayat sürer ve bilgeliği ile tanınır.

- Bu çerçevede İslam’da basiretin açılması ancak ilim ve tahsil, sünnet-i seniyeye tam riayet ederek yüksek bir takva ile elde edilir.

- İslam’a göre yüksek basiret sahibi bir kişi, Allah’ın izniyle, manevi alemde görüşmeler yapabilir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 28
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun