İnsana, elest bezmin(bezm-i elest)deyken olmuş olacak her şey gösterilmiştir, biz bunları çeşitli kayıtlar altına girme sonucu (beden, aura, vs...) unuturuz, ifadeleri doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Bu bilgiler doğru değildir; her şeyi bilmek sadece Allah’a mahsustur. Bezm-i elestte “Allah’ın rububiyeti / Rab olduğu gerçeği” öğretilmiştir. Kur’an ve hadislerde, bunun dışında geçmiş ve gelecekle ilgili bir ilmin verildiğine dair herhangi bir işaret söz konusu değildir. Bilakis Kur’an’da “...Size ilimden çok az şey / bilgi verilmiştir.” (İsra 17/85) denilmektedir.
Bununla beraber, -bir çok kötülüklerine rağmen- insanların meleklerden tercih edilerek yaratılmış olmalarının en önemli bir hikmeti, Hz. Âdem (as)’a “talim-i esma” unvanıyla öğretilen ilimlerdir.
Bu açıdan bakıldığında, insanlarda maddî ve manevî ilimleri öğrenme kabiliyeti vardır. Maddî teknik metoduyla, aklın inkişafıyla maddî ilimlerin keşfi mümkün olduğu gibi, manevî teknik metoduyla (iman, takva, salih amelle), kalbin inkişafıyla da manevî ilimleri keşfetmek mümkündür. Fakat bu her iki ilmin de sınırlı olduğunda şüphe yoktur.
Konuyla ilgili ayet hakkında bilgi için tıklayınız:
- Misak, yani kalubeladaki "anlaşma" ne demektir? ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnsana, elest bezmindeyken olmuş olacak her şey gösterilmiş midir?
- Hikmet Yolcubal
- İLİM VE TEKNİK
- Tasavvufi anlamda aşk nedir?
- Hakiki ve mecazi aşk konusunda bilgi verir misiniz? Kimi seveceğimizi kime aşık olacağımızı biz mi seçiyoruz,Allah kaderi ile belirlemiyor mu?
- Hz. Musa ve Firavun kıssasından çıkarmamız gereken dersler nelerdir?
- el-Bûnî’nin Şemsü’l-Maârif isimli havas kitabı hakkında bilgi verir misiniz?
- Ocaklar ve el vermek diye bir olay var mıdır? Böyle bir fiziksel tedavi şekli doğru mudur; doğruysa bunun izahatı nasıl yapılır?
- Her alanda meslek erbabı yetiştirmek farz mı?
- İnsanın farklı midelere sahip olması ne demektir?