İnsan, imanını tehlikeye atabilecek durumları da araştırmalı mıdır?

Tarih: 28.11.2018 - 20:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

- ​Bu hadise göre insan imanını tehlikeye atabilecek durumları da araştırmalı mıdır?
Mansur b. el-Mu'temer'den: Rasul-i Ekrem (sav) şöyle buyurmuştur:
‘’Tehlikeyi doğrulukta görseniz de doğruluğu araştırınız, zira kurtuluş ancak ondadır.’’

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili hadiste, doğru söylemek bizim zararımıza da olsa, asla doğruluktan ayrılmamamız gerektiği vurgulanıyor. Nitekim, Hz. Peygamber (asm) Efendimize; “Ey Allah’ın Resûlü, İslamiyet hakkında bana öyle bir öğüt ver ki, sizden sonra artık kimseden bir şey sormaya ihtiyacım kalmasın,” diye soran bir sahabiye şöyle cevap vermiştir: “Allah’a inandım, de, sonra da dosdoğru ol.” (Müslim, İman, 13)

Hadis-i şerifte dikkati çeken en önemli nokta; İslamiyetin iki ana bölümüne işaret edilmesidir. Bu bölümlerden biri Allah’a iman, diğeri de doğruluk, dürüstlüktür.

Bu iki ana nokta gerçekleştirildiği takdirde diğer yanlışlıklardan da korunmak mümkün olabilecektir. Aksi takdirde yalan, bundan kurtulmak için ikinci bir yalanı doğuracak, bu da kin ve düşmanlığın yaygınlaşmasına sebep olacaktır. Doğruluk ve dürüstlüğün olmadığı bir evde veya toplumda huzurdan ve karşılıklı güvenden bahsetmek mümkün müdür? Kimsenin kimseye güvenmediği, herkesin birbirine şüpheyle baktığı böyle bir aile veya toplum, dağılmaya ve yıkılmaya mahkûmdur.

İşte bundan dolayı Peygamberimiz (asm) her türlü maddi ve manevi kurtuluşun reçetesini “Daima doğruluğu araştırın. Tehlikeyi doğrulukta görseniz de doğruluktan ayrılmayınız. Zira kurtuluş ancak ondadır.” buyurmuştur. (bk. İbn-i Ebi’d-Dünya, No: 449, 264)

Konuyla ilgili bir ayet ve bir hadis meali şöyledir:

“Ve şöyle niyaz et: Rabbim! Gireceğim yere doğruluk, dürüstlük ve sıdk ile girmemi sağla; çıkacağım yerden de doğruluk, dürüstlük ve sıdk ile çıkmamı sağla. Bana yüce katından tarafından, hakkıyla yardım edici bir kuvvet ihsan eyle!” (İsra 17/80)

“Doğruluktan ayrılmayın, zira doğruluk sizi iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi sürekli doğru söyler ve doğrunun peşinde olursa, Allah katında doğrulardan yazılır. Yalandan kaçının, zira yalan sizi kötülüklere götürür. Kişi sürekli yalan söyler, yalanın peşinde olursa Allah katında yalancılardan olduğu yazılır.” (Müslim, Birr ve Sıla, 105)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun