İnsan gelecekte işleyecek olduğu günahları için de tövbe edebilir mi?

Tarih: 10.07.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu mümkün müdür?
- Bu konuyla ilgili hadis-i şerifler mevcut mudur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadis-i şerifte Tövbe, pişmanlık olarak ifade edilmiştir. Gelecekte işlenecek günahlardan şimdiden pişmanlık duymak ne mantık ne de duygu açısından mümkün değildir. Ayrıca, Tövbe, sözlük anlamı itibariyle dönüş yapmaktır. Daha olmamış bir şeyden dönüş yapmak mümkün olmadığına göre, gelecekte işlenecek gün ahlardan da tövbe edilmez.

Acaba, geçmiş günahlarımız için yaptığımız tövbe ve istiğfarlardan artakalan  fazlalık mı vardır ki, onları geleceğe kanalize etmeye çalışıyoruz. Olmamış bir şeyden dolayı yapmacık bir pişmanlık duymaya çalışmaktansa, Allah’tan “gelecekte bizi günahlardan ve her türlü kötülükten korumasını” niyaz etmek çok daha uygun olacaktır.

“Allah’ım! Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.” (Buhari, Teheccüd 1; Tevhid, 8, 24, 35; Müslim, salâtu'l-musâfirîn, 199-201; Ebu Davud, Salat, 119; Tirmizi, Daavat, 32)

anlamına gelen hadisin ifadesi, tövbe olarak değil, bir dua olarak değerlendirilmelidir.

Özür dilememizin Rabbimizce hoş görülmesi, çokça hata edelim de çokça özür dileyelim şımarıklığını da beslememeli. Artık olmuş bitmiş günahlardan, omuzumuzda pişmanlığını ağır bir taş gibi taşıdığımız hatalarımızdan söz ettiğimizde, hoşnut olunan özürden söz edebiliriz. Yani, geçmişe doğru özür dileriz. Geleceğe doğru özürler saklayarak, günahlar planlayamayız. Ki gelecekte yapmamaya azmetmek, karar kılmak, geçmişe dönük özrümüzün de içtenlik göstergesidir. Yoksa, rahmete güvenip de günah işlemiş oluruz. Geçmiş günahlarımız için rahmete sığınmalıyız ama rahmete sığınıp gelecek günahlara niyetlenmemeliyiz.

Günah işleyen kişi tövbe etmekle günahlarından kurtulabilir mi?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun