İnfak ve yardımlaşmada sınır var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
“Yardımlaşmak” kelimesi, müsbet manalar çağrıştırır. Öyle ki “Yardımlaşmak iyi midir, yoksa kötü mü?” diye sorulsa, insanlar genelde “iyidir” diye cevap verirler. Ama şu ayete baktığımızda, durumun farklı olduğunu görürüz:
"İyilik ve takvada yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." (Mâide, 5/2)
Bu durumda, yardımlaşmanın hangi meselede olduğu öne çıkar. Mesela, hırsızlıkta ve cinayette yardımlaşmak, organize birer suçtur. Fakire, muhtaca yardım etmek ise, çok önemli bir erdemdir.
İnfak, elinde bulunan maddi imkânlardan başkalarını da faydalandırmaktır. Başkalarına hiç vermemek cimrilik, kendisi muhtaç hâle gelecek şekilde vermek ise savurganlıktır. Kur’an, bu meselede şöyle der:
“Elini boynuna asıp bağlama (cimri olma), hem de onu büsbütün açıp saçma (israf etme); aksi halde kınanmış olursun ve eli boş açıkta kalırsın.” (İsra, 17/29)
“Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik ederler. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.'' (Furkan, 25/67)
Öyle görülüyor ki, cömertlik artı bir meziyet olmakla birlikte, dozajına riayet edilmezse insanı sıkıntıya sokabilmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Ebu Bekir'in bütün malını vermesi, İslam'ın orta yol anlayışına aykırı değil midir?
- Nefsin mertebelerini açıklar mısınız?
- Cifir hesabı nedir?
- وَلاَتُلْقُوا بِاَيْد۪يكُمْ اِلَى التَّهْلُكَةِۚ "Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın'' ayetini nasıl anlamak gerekiyor?
- Bir anda çok yerde bulunmayı bilimsel olarak açıklar mısınız?
- Hz. Âdem cennette mi, yoksa dünyada mı yaratıldı?
- Sakal sünnet midir, farz mıdır?
- Dinde “bence” var mıdır?
- İnsanın misafir olması ne demektir?
- Hz. Peygamberin her hali bizim için bağlayıcı mı?