İmam Şafi'ye veya İmam-ı Azam Ebu Hanife'ye isnad edilen bilgilerin doğru olup olmadığını nasıl bileceğiz?
Değerli kardeşimiz,
- İmam Şafii’nin bizzat telif ettiği eserleri vardır. Onunla ilgili bilgilerin çoğunu onlardan öğrenebiliriz. Onunla ilgili bilgilerin bir kısmını da onun talebelerinden bize kadar sürüp gelen kaynaklardan öğreneceğiz.
- İmam Azam’ın bilgilerini özellikle talebesi İmam Muhammed’in yazdığı “Zahiru’r-rivaye” olarak bilinen eserlerinden öğrenebiliriz. Bir kısım bilgileri de bizzat kendisinin yazdığı eserlerinden öğrenebiliriz. İmam Yusuf, İmam Züfer gibi talebeleri de ayrı bir bilgi kaynağıdır.
- İmam Malik, İmam Ahmed için de bu metot geçerlidir.
- Genel olarak, dört mezhep imamlarının hayatları ve ilimleri -Kur’an, Hadis ve Siyer dışında- başka hiçbir kimse için olmamış kadar açıktır ve sağlamdır. Yanlış bilgiler olabilir fakat bunlar çok azdır, menkıbe türü şeylerdir.
- Bu imamlar hakkındaki bilgiler, genellikle, İslam ümmetinin en seçkin alimleri tarafından bize aktarılmıştır. Bunların bile bile yalan söylediklerine ihtimal vermek, bütün insanları yalancı saymakta bir sakınca görmeyen hasta bir zihniyeti ortaya koyacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İmam Şafi?ye veya İmam-ı Azam Ebu Hanife?ye isnad edilen bilgilerin doğru olup olmadığını nasıl bileceğiz?
- Kâfirlerin haşir meydanında kör mü olacaklar?
- Şafii mezhebine göre kadına dokununca abdest bozuluyor. Fakat hac eda edilirken, kadına dokundukları hâlde abdestleri neden bozulmuyor?
- Mezhepler Dosyası
- Alevilerin yemeği ve kestikleri hayvanların eti yenir mi?
- Batini Fıkıh Ne Demektir?
- Mutezile mezhebine göre büyük günah işleyen kafir olur. (Haricilerin kurduğu mezhep) Bu kişiler bu hükme hangi ayet veya hadislerden varmıştır?
- İmam-ı Azam Ebu Hanife hazretlerinin, kırk yıl yatsı namazı abdestiyle sabah namazını kıldığı söyleniyor, bu doğru mudur?
- Bir mezhebe uymadan amel edebilir miyiz?
- Hadiste "Fatihasız namaz olmaz" derken biz hanefiler neden imamın arkasında Fatiha okumuyoruz, hadise göre mi kılmalıyız yoksa Ebu Hanife'yi taklit ederek mi kılmalıyız?